Ribu zaista nije komplicirano pripremiti, poglavito kada je već očišćena, što je slučaj sa zamrznutom ribom. U nastavku pročitajte jednostavne i brze klasične načine pripreme cijele ribe poput orade, brancina, oslića, crvenog bodečnjaka, skuša i srdela.
Ledo Video playlist: Recepti, savjeti i vodiči za pripremu ribe
Roštilj tava ili kako ju još nazivamo i grill tava nam može pružiti gotovo isto zadovoljstvo kao da smo hranu pekli na roštilju odnosno gradelama. Da bi se riba lijepo ispekla na umu treba imati nekoliko stvari. Smrznutu ribu potrebno je svakako odmrznuti i dobro osušiti od viška vode.
Ribu se preporuča prethodno marinirati kako se tijekom pečenja ne bi previše osušila. Također, veće primjerke ribe je nabolje zarezati nožem nekoliko puta kako bi marinada bolje prodrijela u meso i kako bi se riba bolje ispekla. Na jednom od zareza, najbolje na najdebljem dijelu ribe, tijekom pečenja na grill tavi može se provjeravati je li riba pečena.
Grill tavu je poželjno dobro zagrijati prije pečenja, a može se dodati malo ulja ili marinade. Što se tiče okretanja ribe, tu vrijede jednaka pravila kao da ribu pečemo na gradelama.
Ribu nije poželjno često okretati jer će se raspasti. Najbolje ju je ne dirati dok se sama ne odlijepi od tave i tada je spremna za okretanje. Ako se ipak zalijepi, ne treba ju okretati na silu, već ju samo pogurati duž tave i tako će se odlijepiti. Riba je pečena kada se meso počne odvajati od kosti.
Ako nismo vični u pripremi ribe, najbolje je početi s kuhanjem juhe i lešo ribe, jer tu teško možemo pogriješiti.
Ribu je potrebno prethodno malo odmrznuti, a zatim staviti u proključalu vodu u kojoj smo dodali krišku limuna, lovorov list i papar u zrnu. Za juhu su osobito pogodne crveni bodečnjak, orada i oslić.
Kada je riba kuhana, izvadimo ju iz lonca, a vodu u kojoj se kuhala procijedimo kako bismo uklonili kosti. Vodu od kuhanja vraćamo natrag na vatru i sada dodajemo korijenasto povrće za juhu poput mrkve, korijena celera i peršina te drugo povrće za juhu i rižu.
Poželjno je dodati i žlicu pasirane rajčice koja juhi podari privlačne tople narančaste tonove te nasjeckani peršinov list. Dok se juha kuha u međuvremenu ribu očistimo od kostiju. Da bi juha bila bogatija, na kraju kuhanja vratimo dio ribe koju smo prethodno natrgali na komadiće, a ostatak možemo poslužiti preliven maslinovim uljem u kombinaciji s kuhanim povrćem.
U pećnici možemo peći kako veće tako i manje ribe, a možemo ih peći samostalno ili u kombinaciji s povrćem.
Ukoliko pečemo zajedno s krumpirima ili drugim povrćem poput tikvica, patlidžana i rajčica, povrće stavljamo na dno, a ribu povrh povrća.
I ribu i povrće prethodno začinimo solju, paprom i začinskim biljem po želji. Poželjno je ribu tijekom pečenja na početku prekriti aluminijskom folijom pa na sredini pečenja foliju otkloniti kako bi se riba zarumenila. Pečena orada stajanjem razvije vrlo poželjnu aromu, stoga se ne ustručavajte napraviti veću količinu pa dio ostaviti za drugi dan za primjerice hladnu salatu s ribom.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom