
Zašto kupovati zamrznutu hranu?
Pravilna, uravnotežena i raznovrsna prehrana treba uključivati namirnice iz svih prehrambenih skupina - žitarice, voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba, jaja, mahunarke, masti i ulja - ali u različitim omjerima.
Iako se zamrznuta hrana često doživljava kao rezervna opcija, ona je zapravo ravnopravna alternativa svježoj. Za razliku od svježih namirnica koje mogu nekoliko dana stajati na policama i u kućnom hladnjaku, pri čemu im se smanjuje nutritivna vrijednost, zamrznuto voće i povrće zadržava kvalitetu i hranjive tvari od trenutka berbe do pripreme.
Rezultati Europske zdravstvene ankete (2023), pokazuju da samo 10% odraslih osoba u Hrvatskoj dnevno konzumira preporučenih 5 porcija voća i povrća unatoč brojnim zdravstvenim benefitima koje ove namirnica pružaju. S obzirom na to da uzgoj i berba povrća ovisi o godišnjim dobima, pristup svježem povrću izvan sezone često je ograničen. Zamrznuto voće i povrće, s druge strane, dostupno je tijekom cijele godine, tako da je praktičan saveznik u pripremi uravnoteženih i hranjivih obroka – čak i kad nemamo puno vremena.
Kliknite na sliku za veći prikaz
Kliknite na sliku za veći prikaz
Koje su prednosti konzumiranja zamrznute hrane?
1. Zamrzavanje = prirodna metoda konzerviranja
Zamrzavanje je prirodan način konzerviranja hrane, prilikom kojeg nije potrebno koristiti aditive. Postupkom brzog zamrzavanja neposredno nakon branja, usporavaju se enzimatske reakcije i sprečava rast mikroorganizama. Pritom vrijedni nutrijenti poput vitamina i minerala ostaju očuvani, dok masti, bjelančevine i ugljikohidrati ostaju nepromijenjeni.
2. Zaključani nutrijenti
Povrće i voće bere se na vrhuncu zrelosti, kada sadrži najviše vitamina, minerala i antioksidansa, a zatim se zamrzava postupkom brzog zamrzavanja – često unutar nekoliko sati. Time se doslovno zaključavaju nutrijenti (vitamini, minerali, antioksidansi), sve do trenutka kada ih odlučimo konzumirati. Istraživanja su pokazala da povrće poput brokule, mrkve, graška i špinata, nakon godinu dana zamrzavanja, sadrži više vitamina C nego njihovi svježi ekvivalenti koji se danima skladište u smočnici ili hladnjaku (Favela, 1998; Yiu i Evranuz, E.O., 2015).
3. Praktičan način unošenja preporučenih 5 serviranja voća i povrća dnevno
Koliko je voća i povrća potrebno dnevno unijeti kako biste ostvarili zdravstvene blagodati za vaš organizam? Pet porcija dnevno, odnosno dva serviranja voća te tri serviranja povrća, poznata je formula za zdravlje!
Zamrznuto voće i povrće predstavlja jednostavan i praktičan način kako bi svakodnevno unosili minimalno 5 serviranja voća i povrća na dan!
Znate li da osobe koje redovito konzumiraju smrznuto voće i povrće u prosjeku pojedu više voća i povrća te unesu više hranjivih tvari poput vlakana, kalija, kalcija i vitamina D (Storey and Anderson, 2018)?
4. Praktičan način unošenja minimalno 2 serviranja ribe tjedno
Za mnoge je pristup svježoj ribi izazov (cijena, dostupnost) zbog čega se riba rijetko nađe na tanjuru. Riba koja se zamrzne postupkom brzom zamrzavanja, nutritivno je jednako kvalitetna kao i svježa te predstavlja pravu riznicu vrijednih nutrijenata poput omega-3 masnih kiselina, joda, selena i vitamina B12.
5. Smanjenje nastajanja otpada od hrane
Ledo zamrznuti proizvodi ne samo da su brzi i jednostavni za pripremu, već pomažu i u reduciranju nastajanja otpada od hrane. Zamrznuti proizvodi olakšavaju kontrolu veličine obroka jer možete uzeti koliko vam treba, a ostatak vratiti u zamrzivač.
6. Dostupnost tijekom cijele godine
Bilo gdje, bilo kada – zamrznuto voće, povrće i riba omogućuju uživanje u omiljenim namirnicama tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba i lokaciju.
7. Praktičnost
Brza priprema, bez potrebe za guljenjem, pranjem ili čišćenjem – zamrznuto povrće, voće i riba idealno je za užurbani tempo života. Bez obzira na to spremate li smoothie, juhu, wok ili prilog – zamrznute namirnice skraćuju vrijeme pripreme pružajući zdrav i održiv odgovor na izazove svakodnevice.
Sljedeći put kada ćete razmišljati o tome što kuhati, zavirite u svoj zamrzivač – možda se upravo tamo krije rješenje za najukusniji nutritivno izbalansiran obrok.
Literatura:
Favell, D.J. (1998) A comparison of the vitamin C content of fresh and frozen
vegetables. Food Chemistry 62, 59-64.
Storey, M., Anderson P. (2018) Total fruit and vegetable consumption increases among consumers of frozen fruit and vegetables. Nutrition. 46:115–121.
Yiu, H., Evranuz,E.O. (2015) Handbook of Vegetable Preservation and Processing. CRR Press; Boca Raton, FL, USA: 2015.
Europska zdravstvena anketa u Hrvatskoj 2019., Životne navike