Niti jedna druga riba ne uživa ugled kakav uživa srdela. Poznato je kako je u prošlosti othranila generacije i generacije stanovnika priobalja – osim što se jela, njome se i puno trgovalo.
No srdela ima i danas ulogu hraniteljice, jer je znanost otkrila kako nam osigurava nekoliko važnih nutrijenata koji često nedostaju u modernoj prehrani, a ključni su za dobro zdravlje. Osim toga, srdela ima pomalo zanemareni, ali veliki gastronomski potencijal.
Srdela je bogata zdravim masnoćama omega – 3 masnim kiselinama o kojima se danas puno priča u kontekstu zdravlja srca te razvoja mozga i vida. Unatoč tome što je bogata korisnim masnoćama, ona ne sadrži puno kalorija – otprilike 100 kcal na 100 g namirnice.
Lako probavljivi proteini su također njezin adut kojih sadrži oko 17 g na 100 grama namirnice. Tu su i vitamini i minerali od kojih posebno valja istaknuti kalcij. Jedemo li ju s kostima, srdela može biti značajan izvor kalcija za razliku od ostalih većih riba kod kojih kosti nije moguće jesti.
Osim uobičajenih prženih srdela, od ove sitne, a tako zahvalne ribice možemo napraviti sendviče, salate s tjesteninom, zapeći ih ili napraviti paštetu. Za salate s tjesteninom ili krumpirom te za sendviče srdele možemo ispržiti, ispeći na grill tavi ili zapeći u pećnici s malo ulja i začina po želji.
Pečene srdele očistimo od kostiju i spojimo s kuhanim i svježim povrćem i mahunarkama u salatama ili dodamo malo zelene salate, majoneze i svježeg luka za sendviče. Želimo li napraviti paštetu, srdele opet ispečemo na tavi ili u pećnici i usitnimo štapnim mikserom zajedno s maslinovim uljem, malo limunova soka, kapara, kiselog vrhnja, češnjaka i peršinovog lista.
Paštetu možemo poslužiti kao predjelo ili pak kao namaz za ručak na poslu ili laganu večeru uz čašu crnog vina i malo prepečenog kruha.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom