Brojni zaposleni ljudi nemaju vremena i ideja za pravilnu prehranu tijekom napornog radnog dana. Posebice se to odnosi na uspješne mlade ljude pred kojima su svakodnevni zahtjevni poslovni izazovi i zbog toga često ne uspijevaju redovito jesti. Također, sveprisutan stres dodatno otežava pravilno hranjenje, probavu i brojne druge tjelesne aspekte vezane uz prehranu.
Tek je malen broj ljudi svjesno koliko su redoviti i uravnoteženi obroci uistinu važni za zdravlje, lakše savladavanje poslovnih obaveza pa i samu produktivnost.
Većina zaposlenih nema u sklopu poduzeća dostupnu kantinu koja bi im ponudila primjeren obrok. Stoga je jedno od rješenja planirati unaprijed i ponijeti ručak od kuće. To ne znači nužno pripremu jela posebno za tu priliku jer uvijek možete pripremiti dan prije veću količinu večere pa dio ponijeti sutradan na posao.
U slučaju da se večera ipak sva pojela, vrijedi odvojiti malo vremena za pripremu ručka jer su koristi višestruke: možete biti sigurni da ćete unijeti uravnotežen obrok, nećete gubiti vrijeme na odlazak u kupovinu, a i povoljnije je od naručivanja u restoranima.
Ideje za takav ručak su brojne, a samo neki prijedlozi su: rižoto s piletinom ili povrćem, riblja salata, tjestenina s umakom od rajčice, salata s mahunarkama, pileći file u integralnom pecivu...
Očekivati da ćete svaki dan uspijete ponijeti ručak od kuće je naivan, no to ne znači da se i u tom slučaju ne možete kvalitetno hraniti. Kupovni sendvič može biti vrlo dobar izbor ukoliko odabirete one sa integralnim pecivima te smanjite dodatke raznih umaka koji su nerijetko vrlo masni.
Ako još u odabrani sendvič dodate razno povrće poput zelene salate, krastavaca, paprike ili ribane mrkvice rezultat je nutritivno vrijedan obrok koji će vam dati dovoljno energije za poslovne obaveze.
Općenito pri odabiru peciva za ručak trudite se zadovoljiti dva kriterija: da je vaše pecivo načinjeno od cjelovitog zrna žitarica i da sadrži sjemenke. Time ćete već u startu osigurati temelje za kvalitetan obrok. Odabrano pecivo možete „nadopuniti" primjerice gotovim ribljim ili mesnim salatama koje nude pojedini veliki lanci pekari ili supermarketi. Pritom izbjegavajte gotove preljeve za salatu i radije posegnite za maslinovim uljem i limunovim sokom. Na taj vas način očekuje uravnotežena gozba koja vam neće teško sjesti na želudac i onemogućiti vas u daljnjem radu.
Ako vaš odabir ipak pada na restoran zaobiđite u širokom ruku jela koja su pohana, duboka pržena u ulju, sadrže kremasti umak ili umak na bazi sira, pripremljena na maslacu ili su omotana slaninom. Umjesto toga, odaberite jela koja su kuhana, pečena, pripremljena na žaru, u vlastitom soku ili na pari. Time ćete organizmu prištedjeti mnoštvo kalorija, ali i osigurati vrijedne nutrijente.
Uz način pripreme, važna je i vrsta namirnica koju obrok sadrži. Konkretno, prednost dajte žitaricama, povrću, mahunarkama, ribi i nemasnom mesu. Ako uz jelo pristaje kruh umjesto standardnog bijelog odabirite kruh sa sjemenkama i tamniji kruh.
Držite u stolu nekoliko vrsta zdravih međuobroka kako bi imale što za prigristi kada vas „uhvati kriza".
Uvijek držite u stolu
Kava je vjerojatno najčešći suputnik zaposlenih ljudi, a drugi su napici u poslovnom okruženju nepravedno zapostavljeni. No, unos tekućine je vrlo bitan kako za zdravlje tako i za produktivnost. Ako tijekom dana ne unosimo dovoljno tekućine vrlo brzo nam se smanjuje koncentracija, jer voda doprinosi održanju normalnih tjelesnih i kognitivnih funkcija.
Pritom je dnevno nužno osigurati barem 2 L vode iz svih izvora. Stoga bi na svakom radnom mjestu trebala stajati voda koju radnik pijucka tijekom dana. Dobar odabir za osvježenje su i prirodni voćni sokovi te zeleni čaj, a alkoholu nije mjesto u radnom okruženju.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom