Želite se upustiti u avanturu izrade tradicionalnih jela, ali ne znate koliko će vam vremena trebati? Odabrali smo nekoliko najpopularnijih jela s naših prostora i pripremili vam vremenski slijed.
Kod procjene trajanja pripreme hrane treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika.
U prvom redu, trajanje pripreme ovisi o vrsti graha koja se koristi te je li grah stari ili mladi. Najkraće vrijeme kuhanja ima mladi grah i mekši tipovi graha. Stari grah u suhom obliku poput trešnjevca koji se prethodno namakao u vodi u trajanju od oko 3 sata i kod kojeg je prva voda odbačena, kuhat će se oko 2 do 2,5 sata.
Odlučite li kuhati grah u ekspres loncu, skratit ćete vrijeme pripreme za 1 sat.
Za pripremu sarme treba izdvojiti najmanje 3 sata od kojih ćemo 1 sat potrošiti na sjeckanje luka, pirjanje mesa i motanja sarmi, a preostala 2 sata će se sarma lagano krčkati na štednjaku.
Za gulaše, kao i za ostala jela napravljena u jednom loncu kažu da se duljim kuhanjem na laganoj vatri poboljšava okus jela. Dugotrajno kuhanje izvlači posebe arome iz sastojaka, prožima ih, a jelo dobije posebnu gustoću kakvu ne možemo postići služeći se trikovima za ugušćivanje.
Da bi gulaš bio ukusan, a meso mekano i podatno prvo je potrebno dugo pirjati luk, a zatim najmanje 2 sata kuhati meso, povremeno strpljivo podlijevajući vodom.
S obzirom na to da nam je za pripremu lazanja potrebna priprema jednog samostalnog jela - umaka bolognese - lazanje ne možemo napraviti brže od 1,5 sata.
Polovicu tog vremena potrošit ćemo na sjeckanje i pripremu umaka bolognese, a drugu polovicu na slaganje i pečenje koje traje otprilike 45 minuta.
Ćufte ili mesne okruglice nije komplicirano pripremiti međutim, najviše vremena oduzima oblikovanje okruglica. Za kompletnu izvedbu treba izdvojiti oko 1,5 sat.
Za varivo od mahuna s mesom utrošit ćemo najmanje vremena što je otprilike 1 sat.
Možemo zaključiti kako tradicionalna jela prema trajanju pripreme dijelimo u dvije kategorije.
U prvu kategoriju spadaju sarma, grah varivo, gulaš i fileki za koje je potrebno više od 2 sata pripreme. U drugu kategoriju možemo svrstati jela koja se pripremaju manje od 2 sata, a to su variva, lazanje i ćufte.
Prilikom procjene nije uzeto u obzir vrijeme čišćenja kuhinje i pranja suđa stoga bismo mogli reći da uzevši sve u obzir tradicionalna jela vas mogu prikovati uz štednjak i do 1/4 ukupnog vremena u danu.
Srećom, alternativa postoji. Sve navedene tradicionalne delicije možemo nabaviti u smrznutom stanju.
Radi se o gotovim jelima kojima je za pripremu potrebno samo 5 minuta u mikrovalnoj pećnici. Pri tome ne ostavljaju gomile prljavog suđa i isprskani štednjak iza sebe, a osiguravaju pravu aromu domaće hrane kakvu volimo.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom