Zanimljive činjenice o meksičkoj kuhinji

13. listopada 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Zahvaljujući aromatičnoj "oštrini", raznolikosti namirnica i bogatstvu boja meksička je kuhinja jedna od najpopularnijih kuhinja svijeta. Stoga i ne čudi da su uz talijanske i kineske restorane, meksički jedni od najrasprostranjenijih. 

Svoj temelj meksička kuhinja duguje drevnim Aztecima koji su u prehrani  obilato koristili  kukuruz i grah,no pravi oblik poprima dolaskom španjolskih konkvistadora koji su domaće stanovništvo upoznali s rižom, govedinom, svinjetinom, piletinom, lukom i češnjakom.

Danas je meksička kuhinja rezultat  utjecaja iz raznih dijelova svijeta, a zanimljivo je da je tradicionalna meksička kuhinja upisana u UNESCO-vu nematerijalnu svjetsku baštinu.

Top namirnice meksičke kuhinje

Iako meksička kuhinja nije posve homogena cjelina već svaku regiju prate specifične karakteristike nekoliko se namirnica veže upravo uz ovu zemlju. Tako u meksičkoj kuhinji cijenjeno mjesto zauzima:

  • Kukuruz - predstavlja zaštitni znak meksičke kuhinje. Kukuruz služi kao prilog, dodaje se u popularne tacose, chimichange i quesadillase. Kukuruzno brašno je osnovni sastojak sveprisutnih tortilja
  • Mahunarke - osobito razne vrsta graha caruju meksičkom kuhinjom.  Juhe od graha su čest sastojak jelovnika,  a vrlo je popularan grah koji se kuha u ključaloj vodi (često s lukom) sve dok ne omekša odnosno postane gotov jušni te se servira uz rižu. Chilli con carne je kultno pikatno jelo na bazi graha i mesa, obično govedine.
  • Paprika - svih veličina i boja svakodnevno nalaze put do stola, a osobito su cijenjenje ljute čili papričice kojih samo u Meksiku ima preko 150 različitih vrsta
  • Riža - zauzima važno mjesto u meksičkoj kuhinji. Često se kuha s povrćem kako bi se osiguralo raznolikost boja i okusa, a nerijetko se aromatizira crvenim čili paprikama, rajčicom i lukom da bi se dobio tzv. Arroz Rojo odnosno odličan prilog tacosima, enchiladama  i burritu.
  • Avokado - nužan za pripremu guacamolea – umaka na bazi avokada, s dodatkom sitno sjeckanog luka, soka od limete i drugih začina te se nerijetko servira uz tortilja čipse kao predjelo.
  • Govedina, svinjetina i piletina su redovito na jelovniku, no ljubitelji morskih plodova često uživaju u škampima koje se pripremaju na mnoštvo načina.

 

Tortilja – kraljica meksičke hrane

U početku tortilja je bila osnovna hrana siromašnih stanovnika, a danas je gotovo simbol meksičke kuhinje.

U osnovi je riječ o jednostavnoj hrani, brze i lake pripreme s gotovo neograničenim mogućnostima nadjevanja. Tako su  tortilje su baza za pripremu burrita, tacoa i brojnih drugih jela, te se odlično sljubljuju sa širokim dijapozon sastojaka, ovisno o tome što najviše volite. Tako ih možete puniti nasjeckanom pirjanom piletinom u kombinaciji s grahom, kukuruzom, paprikom i rajčicom. I mljevena govedina s rajčicom je odlična kombinacija, a za autentičan okus dodajte chilli.

Tortilje su idealne za vegetarijance jer podnose sve kombinacije povrća, osobito ako se kombiniraju s ribanim sirom i kiselim vrhnjem.

Tortilje nisu rezervirane samo za slane okuse budući da vrlo dobro funkcioniraju i u slatkim kombinacijama. Tako ih primjerice možete puniti sjeckanim jabukama posipanim cimetom s dodatkom šlaga za novu dimenziju deserta.

Recept

Pogledajte Ledo recept: Vegetarijanska Enchilada

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!