Zahvaljujući aromatičnoj "oštrini", raznolikosti namirnica i bogatstvu boja meksička je kuhinja jedna od najpopularnijih kuhinja svijeta. Stoga i ne čudi da su uz talijanske i kineske restorane, meksički jedni od najrasprostranjenijih.
Svoj temelj meksička kuhinja duguje drevnim Aztecima koji su u prehrani obilato koristili kukuruz i grah,no pravi oblik poprima dolaskom španjolskih konkvistadora koji su domaće stanovništvo upoznali s rižom, govedinom, svinjetinom, piletinom, lukom i češnjakom.
Danas je meksička kuhinja rezultat utjecaja iz raznih dijelova svijeta, a zanimljivo je da je tradicionalna meksička kuhinja upisana u UNESCO-vu nematerijalnu svjetsku baštinu.
Iako meksička kuhinja nije posve homogena cjelina već svaku regiju prate specifične karakteristike nekoliko se namirnica veže upravo uz ovu zemlju. Tako u meksičkoj kuhinji cijenjeno mjesto zauzima:
U početku tortilja je bila osnovna hrana siromašnih stanovnika, a danas je gotovo simbol meksičke kuhinje.
U osnovi je riječ o jednostavnoj hrani, brze i lake pripreme s gotovo neograničenim mogućnostima nadjevanja. Tako su tortilje su baza za pripremu burrita, tacoa i brojnih drugih jela, te se odlično sljubljuju sa širokim dijapozon sastojaka, ovisno o tome što najviše volite. Tako ih možete puniti nasjeckanom pirjanom piletinom u kombinaciji s grahom, kukuruzom, paprikom i rajčicom. I mljevena govedina s rajčicom je odlična kombinacija, a za autentičan okus dodajte chilli.
Tortilje su idealne za vegetarijance jer podnose sve kombinacije povrća, osobito ako se kombiniraju s ribanim sirom i kiselim vrhnjem.
Tortilje nisu rezervirane samo za slane okuse budući da vrlo dobro funkcioniraju i u slatkim kombinacijama. Tako ih primjerice možete puniti sjeckanim jabukama posipanim cimetom s dodatkom šlaga za novu dimenziju deserta.
Pogledajte Ledo recept: Vegetarijanska Enchilada
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom