Ako vam je "grah dobro pao", odnosno ako ste imali sreće, ovog ljeta ste se opskrbili ovom mladom mahunarkom i njome napunili svoj zamrzivač. U slučaju da niste, ne brinite - smrznuti mladi grah je novi Ledo proizvod u kojem možete uživati tijekom cijele godine.
Mladi grah je senzacija ljetne sezone kad u njemu uživamo u obliku raznih salata i juha ili laganih variva. No baš poput svega, ni mladi grah ne ostaje zauvijek mlad. Ako ga u dva - tri ljetna mjeseca niste nabavili u većim količinama i smrznuli, ostatak godine ste "osuđeni" na stari, odnosno suhi grah.
"Grah je grah, svaki je odličan!" reći će većina ljudi. S tom tvrdnjom ćemo se složiti i dodati kako je mladi grah ipak mrvicu bolji.
Za razliku od osušenog, mladi grah se ne namače čime se uvelike skraćuje vrijeme kuhanja. Stari grah se prije pripreme znao namakati i do 24 sata te kuhati par sati, no s mladom verzijom ove mahunarke nećete provesti više od pola sata za štednjakom. Činjenica da se ne mora odmrzavati dodatno štedi vrijeme.
U usporedbi s ostalim vrstama, mladi grah je najsiromašniji kalorijama i veoma je lako probavljiv.
Kratko vrijeme kuhanja čini ga idealnim izborom za razna jela na žlicu, od laganih vegetarijanskih juha do konkretnijih variva s komadom suhog mesa ili kobasicama. Mladi grah sadrži visok udio bjelančevina pa njime možete "podebljati" salatu koju nosite na posao. Ako vam se dogodi da ste ga predugo kuhali, lako ga možete pretvoriti u fini namaz za večeru ili brunch.
Koliko su mahunarke, osobito grah i grašak, važne u prehrani govori i činjenica kako je 2016. godina proglašena Međunarodnom godinom mahunarki.
Dok se u kišnim jesenskim ili zimskim danima pokušavate ugrijati uz tanjur finog gustog graha 'na žlicu', prisjetite se kako ova prošarana zrna ne sadrže zasićene masti ni kolesterol, imaju niski glikemijski indeks i bogata su antioksidansima, vlaknima i proteinima.
Smrznut, grah ne gubi svoj okus kao ni nutritivne vrijednosti zbog čega će Ledo Mladi grah zasigurno naći mjesto u vašem zamrzivaču i na kraju – u vašim tanjurima.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom