Mahunarke: Pripremite ih kao zakusku ili zabavne grickalice

21. rujna 2015.
Autor Cvoke
Podijelite

Mahunarke su raznolika i povoljna namirnica koja se odlično uklapa u sve vrste rižota, variva, salata ili priloga glavnom jelu. Odlično odlično funkcioniraju i kao zakuska.

Ako želite probati nešto novo, savjetujemo da o mahunarkama razmišljate kao o nutritivno vrijednoj zakuski koja će vam osigurati proteine, vlakna, vitamine i minerale.

Mahune kao grickalice

Mahune mogu poslužiti kao ukusni i zdravi "štapići" koje možete servirati uz umake na bazi povrća.

Ledo zelene ili žute mahune možete blanširati nekoliko minuta u vodi i zatim ih uroniti u hladnu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja i boja ostala očuvana. Želite li da mahune budu što hrskavije pripremite ih na pari i zatim servirajte okomito posložene u čaši ili šalici.  

Umak možete servirati na dnu šalice u koju ćete poslagati "štapiće" mahune ili u odvojenoj posudi. Umak na bazi sira, vrhnja i kopra, jogurta i začina po želji ili pak na temelju sušenih rajčica, odlično će pristajati uz hrskave mahune.

Od mahunarki možete u svega nekoliko koraka napraviti namaz koji odlično pristaje uz krekere, bruskete ili grisini štapiće. Potražite recept za fini namaz od graška. 

Salsa s mahunarkama

Uz tortilja čips možete poslužiti ukusnu salsu na bazi mahunarki.

Mješavina Ledo kukuruza i graška s grahom, nasjeckanim paprikama, celerom i porilukom te dodatkom ulja i octa čine odličnu, hrskavu salsu.

Želite li pripremiti egzotičnu verziju kombinirajte Ledo bob s grahom, avokadom, nasjeckanom rajčicom, peršinom, korijanderom i nasjeckanim čili papričicama.

Zapečene mahunarke

slanutak

Različite vrste mahunarki poput graha, boba, slanutka mogu se zapeći s raznim začinima i poslužiti kao ukusna grickalica koju možete ponijeti sa sobom.

Stavite na nauljeni lim željenu mahunarku, začinite je začinima po želji (sol, papar, češnjak, kumin, čili i sl.) i pecite 30-40 minuta na 200°C. Tijekom pečenja promiješajte ih jednom ili dvaput.

Želite li pripremiti slatke mahunarke, začinite ih cimetom i javorovim sirupom.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!