Popečci od povrća nazivaju se još i vege burgeri i sjajno pristaju uz različite priloge, a mogu se poslužiti i u hambi pecivu.
Za pripremu vege burgera potrebna je čvrsta baza poput kuhanih mahunarki ili žitarica. Također, potreban je i sastojak koji služi kao vezivno sredstvo te začini. Ulogu „ljepila" obično preuzima jaje, no može i bez njih ako je smjesa dovoljno vlažna da se prilikom oblikovanja popečaka ne raspada. Lakšem oblikovanju i protiv raspadanja popečaka pogoduje dodatak krušnih mrvica, sitnih zobenih pahuljica i kuhanog i zgnječenog krumpira u samu smjesu. Za postizanje hrskavog omotača, oblikovani popečci mogu se uvaljati u krušne mrvice, zobene pahuljice ili kukuruznu krupicu.
Popečci se mogu obogatiti i dodatkom kuhanog povrća poput brokule i cvjetače ili sirovog povrća poput naribane mrkve i korijena celera. U receptima može se naići na popečke obogaćene sjemenkama i mljevenim orašastim plodovima. Poprže li se sjemenke kratko na suhoj tavi prije dodavanja u smjesu, doći će do stvaranja poželjnih aroma.
Koristimo li mahunarke u pripremi popečaka, smjesu je najbolje raditi u električnoj sjeckalici. Za najbolju teksturu popečka poželjno je polovinu mahunarki usitniti u električnoj sjeckalici, a drugu polovinu usitniti grubo uz pomoć vilice. Prvo sameljemo kuhane mahunarke uz dodatak nasjeckanog luka i začina po želji. Zatim dodajemo jaja, sjemenke i orašaste plodove koje možemo i ručno umiješati u smjesu. Na kraju umiješamo krušne mrvice.
Vegetarijanske popečke ili burgere možemo peći bilo u tavi ili u pećnici. Pečemo li ih u tavi moramo dodati malo ulja, no ako se odlučimo za pečenje u pećnici, ulje nije potrebno dodavati već je popečke dovoljno staviti na papir za pečenje.
U žurbi je mudrije peći u tavi jer su burgeri brže gotovi. I jedna i druga metoda pripreme zahtijeva okretanje burgera na sredini pečenja.
Ovdje pogledajte naš recept: Popečci od boba
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom