Znate li što je crab cake?

10. studenoga 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Crab cake možda zvuči poput kakve neobične slastice, no zapravo se radi o ukusnom slanom jelu. Poznati američki specijalitet – crab cake predstavlja svojevrstan popečak od očišćenog mesa raka koji se povezuje, prije svega, s kuhinjom savezne države Maryland.

Maryland leži na zaljevu Chesapeake, najvećem estuariju SAD-a i poznatom utočištu tzv. plavih rakova. Budući da se meso plavih rakovi smatra iznimnom gastronomskom poslasticom, građani ove savezne države vrlo ozbiljno pristupaju pripremi crab cakea.

Stoga je Maryland-style crab cake, najcjenjenija varijanta ovog popečka, pravi dokaz kako američka kuhinja može biti ukusna. Marylandski crab cake se najvećim dijelom sastoji od mesa raka te ne sadrži mnogo drugih, vezivnih sastojaka, pa u njemu ukusno meso raka dolazi do punog izražaja.

Povijest crab cakea

"Tortice" od mesa raka su zapravo varijanta ribljih popečaka čija priprema seže daleko u prošlost. Pretpostavlja se da su popečci općenito nastali iz praktičnih razloga – dodatak pristupačnijih sastojaka činio je ova jela izdašnijim, ali je, uz obogaćivanje začinima, i nudio potpuno nove okuse.

Crab cake je popularan u Americi od početka kolonijalnog razdoblja, a prvi procvat popularnosti doživio je tijekom 19. stoljeća. U prošlosti su se u smjesu za crab cake, osim mesa raka, dodavali kruh, jaja i začini, a povećanjem pristupačnosti razne hrane, recept je postajao sve sofisticiraniji. Majoneza je, na primjer, neizostavan sastojak tek od 20. stoljeća, kada je i skovan naziv „crab cake".

Tajne dobrog crab cakea

Osnovni sastojak crab cakea je očišćeno kuhano ili pareno meso raka. Može se koristiti bilo koja vrsta raka, a u slučaju nedostatka, što je čest slučaj s ponudom u Hrvatskoj, poslužit će i meso jastoga, hlapa ili škampa, odnosno, pristupačnijih gambera ili surimi štapića.

Pojedinci nerado koriste meso skupih rakova za pripremu crab cakea, no činjenica je da se sve uloženo u recept vrati u obliku neodoljivih popečaka. Koje god „meso" odabrali, dobro ga očistite od eventualno zaostalih komadića ljušture i nemojte ga previše usitniti – krupniji komadići mesa daju poseban doživljaj popečcima.

Još jedna tajna dobrog crab cakea je i zamjena krušnih mrvica, koje su čest sastojak popečaka, s usitnjenim krekerima. Krekeri doprinose nježnosti okusa i teksture ovog jela, a najbolje je koristiti obične slane krekere s niskim udjelom masti.

Okus crab cakea treba oplemeniti i začinima. Karakterističan začin koji odgovara svim jelima s mesom raka, pa tako i ovom, je poznati baltimorski Old bay seasoning koji je nama, na žalost, teško dostupan, a sastoji se od mješavine gorušice, paprike, lovora, pimenta, muškatnog oraščića i dr.

Priprema popečaka

Izrada smjese započinje umućivanjem jaja, majoneze i senfa, nakon čega se dodaju sjeckani češnjak i peršin te ostali začini po želji, poput mljevene ljute ili slatke paprike, origana, timjana i bosiljka. Neki recepti uključuju i dodatak limunovog soka i Worcestershire umaka te malih količina dodatnog svježeg povrća – sjeckane paprike i mladog luka.

U dobivenu smjesu se na kraju treba umiješati, laganim pokretima, i meso raka te usitnjene krekere koji će pokupiti višak tekućine i zajedno s majonezom povezati komadiće mesa. Smjesa se, zatim, ostavlja stajati u hladnjaku oko sat vremena kako bi joj se poboljšala konzistencija i razvile arome.

Mješavina za crab cake se može oblikovati u popečke različitih veličina.

Manji popečci idealni su za umakanje u umake, poput tartara ili kakvog laganog umaka na bazi jogurta, dok su veći popečci idealana baza burgera ili sendviča. Crab cake se najčešće kratko peče na ulju u tavi, a može se peći i na grilu te u pećnici. Poslužuje se uz razne umake, obilje zelene salate i krekere, no često se nudi i uz pržene krumpiriće ili kao crabburger – u hambi pecivu.

Recept

Pogledajte recept: Crab cake od surimi štapića

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!