Neodoljive okruglice od škampa svojim okusom, mirisom i teksturom oduševit će svakoga tko ih proba, pa čak i one koji nisu veliki ljubitelji "morske" hrane.
Zbog jednostavne izrade, ali i praktičnog oblika i veličine idealne su za zabave kao finger food, međutim mogu poslužiti i kao glavni sastojak ručka, uz primjerice bogatu salatu ili povrće pripremljeno na pari.
Pripremu okruglica od škampa započnite odvajanjem mesa škampa od oklopa. Prvo od zatka škampa odvojite glavu i prsa, a zatim s njega u potpunosti odstranite oklop. Dobivene mesnate "repove" očistite od ostatka crijeva koje se proteže njihovom dužinom tako da ih zarežete nožem s leđne strane i odstranite crijevo nalik na tanku nit.
Očišćene škampe lagano istucite batom za meso, te ih usitnite nožem. Ovako ćete dobiti finu, svilenkastu bazu za okruglice.
Iako se okruglice mogu pripremati i od svježih i od smrznutih škampa, često se preporučuje upravo upotreba smrznutih budući da se smatra da su oni podatniji za fino usitnjavanje. Ukoliko se odlučite za smrznute škampe, odmrznite ih u hladnjaku noć ranije.
Nakon što ste očistili i usitnili škampe, slijedi njihovo oplemenjivanje začinima i izrada smjese, a dok pripravljate dodatke, pripremljeno meso škampa stavite u hladnjak kako bi se malo "stegnulo".
Za 500 g očišćenih škampa (za 4 osobe), bit će vam potrebna glavica luka, 1-2 češnja češnjaka, malo maslinovog ulja, 1 ½ žlica škrobnog brašna, krušne mrvice te začini po želji.
Luk narežite na sitne kockice te pirjajte na minimalnoj količini (1-2 žlice) maslinovog ulja dok ne omekša. Pred kraj pirjanja malo ga posolite te mu dodajte usitnjeni češnjak i sjeckano svježe začinsko bilje po želji, poput peršina, timijana, vlasca ili bosiljka, a ukoliko volite snažnije okuse, možete dodati i čili papričicu.
Pirjani luk sa začinima zatim ohladite pa dodajte mesu škampa, a navedenim sastojcima pridružite i škrobno brašno te sve dobro izmiješajte. Dobivena smjesa treba biti mekana, ali podatna za oblikovanje u kuglice, stoga joj dodajte onoliko krušnih mrvica koliko je potrebno da postignete željenu konzistenciju.
Prema potrebi, smjesu začinite i s malo soli ili mljevenog papra.
Okruglice oblikujte čistim, vlažnim rukama – svaku izradite od jedne žlice smjese te ju uvaljajte u krušne mrvice. U što kraćem vremenu od oblikovanja, okruglice pržite u dubokom ulju oko 4 minute, odnosno dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Ove ukusne zalogajčiće od škampa obavezno poslužite dok su još topli, idealno uz hladni umak, odnosno dip, pripremljen primjerice od sjeckane rajčice ili čvrstog jogurta obogaćenog limunovim sokom, češnjakom i začinskim biljem.
Ukoliko ste ljubitelj orijentalne kuhinje, možete ih poslužiti uz slatko - kiseli umak ili uz sojin umak obogaćen svježim đumbirom i mladim lukom.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom