Dimljenje je jedan od najstarijih postupaka kojim se obrađuje svježa riba kako bi kroz dulje vremensko razdoblje bila pogodna za konzumaciju.
Dimljenje je jedan od najstarijih postupaka kojim se obrađuje svježa riba kako bi kroz dulje vremensko razdoblje bila pogodna za konzumaciju. U prošlosti je dimljena riba bila vrlo važan izvor hranjivih tvari tijekom dugih zimskih mjeseci, kada je zbog nedostatka hrane bilo otežano preživljavanje. U današnje vrijeme kada nam je hrana lako dostupna, dimljenje je postupak koji se koristi kako bi se pojačao okus hrane i dobila delikatesa.
Dimljena riba je delikatesa koja se dobiva hladnim ili toplim dimljenjem cijele ili dijelova ribe koji su prethodno najčešće uronjeni u salamuru.
Hladno dimljenje podrazumijeva izlaganje dimu na temperaturi nižoj od 25°C 1-3 dana. Hladno dimljene, dakle, ne obrađuje termički meso ribe, što znači da se ne eliminiraju patogeni pa je takvu dimljenu ribu nužno čuvati u hladnjaku do konzumacije.
Toplo dimljenje se odvija na temperaturi od 70 – 150 ° C kroz period od 1-4 sati. U procesu se meso ribe termički obrađuje čime se ubijaju mikroorganizmi, no vijek trajanja tako obrađene ribe je dosta kratak. Iznosi tek 3-10 dana, ukoliko se ne drži na hladnom mjestu.
Dimljenjem se ne gubi nutritivna vrijednost ribe, osobito ako je riječ o hladnom dimljenju. Tako je dimljena riba niskokalorična namirnica koja obiluje kvalitetnim i lakoprobavljivim proteinima, a siromašna je ugljikohidratima i zasićenim masnim kiselinama. Ovisno o vrsti ribe, varira i sadržaj omega-3 masnih kiselina pa tako masnije ribe sadrže i više ovih vrijednih nutrijenata. Dimljeni losos, primjerice, je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, a ujedno sadrži bogate arome prikladne i za najveće hedoniste.
Valja imati na umu da dimljena riba koja je prethodno soljena ima visok udio natrija pa se savjetuje umjerena konzumacija kod osoba s povišenim krvnim tlakom.
Dimljenu ribu je najbolje čuvati u hladnjaku na maksimalno 4°C, a pogoduje mu i niža temperatura. Vakumski pakirana dimljena riba tako se može čuvati i do 4 tjedna, a jednom kada se pakiranje otvori potrebno ju je potrošiti u roku 7 dana.
Kako bi uživanje u aromama dimljene ribe bilo maksimalno, poželjno je pola sata prije serviranja pustiti ju na sobnoj temperaturi. Na taj se način neće samo poboljšati okus, već i tekstura same ribe.
Ako ste u nedoumici koju dimljenu ribu odabrati imajte na umu da ribe s višim udjelom masnoća apsorbiraju više arome dima pa su najaromatičnije primjerice dimljeni losos, sabljarka ili pastrva.
Budući da je dimljena riba uvijek poželjna namirnica finger food koncepta, idealno se uklapa u proslave i zabave „stajaćeg" tipa. Evo nekoliko ideja za serviranje:
Poslužite ju sa tanko rezanim kruhom francuzom, sjeckanim lukom, kaparima i kiselim vrhnjemOdlično će se slagati s kremastim sirevimaUvijek je popularna servirana na krekerima s kiselim krastavcimaZamotajte primjerice dimljeni losos i servirajte uz crostiniZagrijte dvopek, premažite maslacem i na vrh stavite dimljenu ribuU blenderu dobro izmiješajte dimljenu ribu, sirni namaz, hren i začine po želji te koristite smjesu kao namaz.
No, dimljena riba nije rezervirana samo za predjela i lagane zalogaje. Mnogi recepti „traže" arome dimljene ribe; od juha, preko salata, tjestenina i rižota, do glavnih jela. Jedini ograničavajući čimbenik je vaša mašta.
Smiju li trudnice konzumirati dimljenu ribu?
Kao mjera opreznosti savjetuje se da trudnice izbjegavaju dimljenu ribu ukoliko se ona termički ne obradi u procesu pripreme jela. Dimljena riba, naime, može biti nosioc bakterije Listeria monocigetes koja može uzrokovati komplikacije u trudnoći ili čak spontani pobačaj. Za razliku od odrasle zdrave populacije, trudnice imaju veliku vjerojatnost da se inficiraju bakterijom ukoliko je prisutna u namirnici. Termička obrada ubija spomenutu bakteriju pa trudnice mogu uživati u aromama dimljene ribe koja je dio kuhanih jela.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom