Osvježavajući sataraš jelo je koje se u našim krajevima priprema već generacijama. Karakteristično upravo za područje jugoistočne Europe, u originalu sataraš se priprema od crvene i žute paprike, rajčice i luka. Danas postoje brojne varijacije izvornog recepta pa se nerijetko ovom jelu od povrća dodaju tikvice i patlidžani. Ipak originalni recept je i najpopularniji, a njegova priprema je jednostavna i brza.
Za pripremu sataraša potrebno je na ploške izrezati luk i pirjati na ulju. Kada luk zažuti dodaje mu se na rezance izrezana paprika, izrezana rajčica i pirja se dok ne omekša. Ako se jelu dodaju patlidžani i tikvice, tada ih valja dodati kada i papriku i pirjati dok ne puste tekućinu.
Sataraš se obavezno soli i papri, a po želji mu se dodaje začini poput origana, ružmarina ili lovorovog lista.
Kod priprema sataraša valja voditi računa o vremenu pirjanja povrća odnosno trenutku kada se jelo miče sa izvora topline. Najbolje je povrće ukloniti sa vatre dok je još al dente, jer će stajanjem omekšati te će se arome prožeti za maksimum okusa.
Pirja li se povrće predugo odnosno dok posve ne omekša rezultat neće biti ukusan sataraš već kaša od povrća. Još jedna tajna pripreme ukusnog sataraša podrazumijeva pirjanje povrća u širokoj tavi jer na taj način tekućina može lakše ispariti pa će povrće zadržati željenu teksturu i razviti poželjne arome.
Ovaj ukusni povrtni „umak" može se poslužiti na mnoštvo načina. Tako može poslužiti kao predjelo ili kao prilog mesu i povrtnim popečcima. Odlično pristaje uz krumpir ili rižu pa se primjerice nerijetko već u startu kuha s rižom. U tom slučaju potrebno je dodati malo vode prilikom kuhanja i umaka od rajčice kako bi riža imala dovoljno tekućine da se skuha. Kao umak sataraš izvrsno pristaje i uz tjesteninu.
Baš poput jela Ratatouille, sataraš je ukusan i hladan jer se stajanjem prožimaju svi sastojci.
Planirate li pripremiti više sataraša odlična opcija ga je i zamrznuti. U tom slučaju jelo pripremite na standardni način, ali bez dodatka začina. Nakon što se sataraš ohladi jednostavno ga rasporedite u posudice i spremite u zamrzivač. Tako pripremljen sataraš možete čuvati do 2 mjeseca. Jelo odmrznite na način da ga preko noći ostavite u hladnjak pa ga u posudi s poklopcem zagrijte na štednjaku ili u pećnici.
Tjestenina sa satarašom
Priprema:
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom