Krem juhe omiljene su među svim generacijama zahvaljujući svojem "baršunastom" okusu i teksturi koja osvaja. Iako obično prethode glavnom jelu, krem juhe vrlo lako mogu poslužiti kao glavno jelo, osobito ako pripremite ukusnu i zasitnu juhu od kukuruza i krumpira.
U toj priči, kukuruz će dati slatkoću dok će škrobna struktura krumpira osigurati gustoću juhi.
Za pripremu juhe za 4 do 6 osoba bit će vam potreban Ledo kukuruz šećerac (450 g), 1 kg krumpira, maslac ili maslinovo ulje, pola glavice luka, 1 režanj češnjaka, pileći temeljac ili voda te po želji sol, začinsko bilje i kiselo vrhnje (3 žlice).
Ledo kukuruz prije upotrebe nije potrebno odmrznuti dok ćete krumpir oguliti i nasjeckati na kockice. Slično, očistite luk i češnjak i sitno ih nasjeckajte.
Za početak u posudi zagrijte maslinovo ulje ili maslac te stavite pirjati luk i češnjak. Po želji možete ovo aromatično povrće zamijeniti porilukom no bitno ga je pirjati dok povrće ne omekša i počne lagano karamelizirati, razvijajući bogati okus i slatkaste note.
Sada u posudu stavite kukuruz i krumpir te pirjajte povremeno miješajući oko 5 minuta. Nakon 5 minuta povrće podlijte temeljcem ili vodom i posolite po želji. Tekućina mora posve prekriti sastojke. Pustite juhu da se lagano krčka i povrće kuha.
Kada je povrće posve meko, izdvojite polovicu sadržaja posude (i povrće i tekućinu), usitnite ga štapnim mikserom ili u blenderu te vratite natrag u juhu i promiješajte. Ukoliko dobijete pregustu juhu slobodno dodajte još vode.
Juha je sada gotova, a za dodatni doživljaj netom prije serviranja posipajte je nasjeckanim vlascem ili listom peršina.
Juha će već sama po sebi biti dovoljno kremozna, no želite li joj osigurati dodatan štih jednostavno pred sam kraj kuhanja u nju dodajte kiselo vrhnje i pustite da još jednom provrije.
Na ovakav način možete pripremati i druge krem juhe pa se slobodno okušajte u pripremi krem juhe od brokule, cvjetače ili graška.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom