Eingemachtes – od milja zvan ajngemahtec, ukusan je i bogati ujušak s piletinom i povrćem, kojeg zbog njegove krepkosti, mnogi smatraju tzv. hranom za utjehu (eng. comfort food).
Iako ime sugerira da se radi o Njemačkom ili Austrijskom specijalitetu, riječ je zapravo o jelu koje je karakteristično za područje Zagorja i Zagreba. Ova juha nekada se redovito posluživala kao predjelo nedjeljnog ručka.
Za razliku od pileće juhe, na koju okusom podsjeća, Eingemachtes je brži za pripravu, a priprema se od pilećeg mesa i raznolikog povrća te se obogaćuje žličnjacima.
Tradicionalno, u receptima su se kao glavni "mesni" sastojci navodila pileća krilca i iznutrice, no danas se najčešće koriste pileća prsa.
Od povrća se uglavnom dodaje grašak i korjenasto povrće poput mrkve, peršina i celera, međutim, po želji se mogu dodati i primjerice mahune, kukuruz, korabica, brokula ili cvjetača.
Pred kraj kuhanja, koje traje nešto manje od sat vremena, u Eingemachtes se ukuhavaju žličnjaci.
Iako se u novije vrijeme sve češće pribjegava „običnijim“ varijantama žličnjaka, valja napomenuti da su oni, za Eingemachtes, nekada oplemenjivali pilećim jetricama – u osnovnu smjesu za žličnjake samo bi se dodala usitnjena kuhana jetrica.
Klikom na link pronaći ćete uobičajeni recept za ujušak s piletinom. Kao što je već spomenuto, sastojci se mogu prilagoditi osobnom ukusu.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom