Prehrambenu vrijednost ove povrtnice koja pripada obitelji kupusnjača ne treba posebno isticati jer je njezina kvaliteta naširoko poznata. A širok je i popis jela koja se od brokule mogu pripremiti – od juhe pa sve do deserta.
Sve počinje od juhe, pa tako i naše ideje za pripremu brokule. Gustoj krem juhi od brokule teško odolijevaju i najizbirljiviji.
Može se pripremiti samostalno ili u kombinaciji s cvjetačom, a dodatak vrhnja za kuhanje daje joj blagost uz istovremenu krepkost prave guste juhe.
Brzinska priprema podrazumijeva kuhanje brokule zajedno s korijenastim povrćem, komadićem luka i češnjaka dok sve ne omekša kako bi se moglo s lakoćom usitniti štapnim mikserom te dodatak vrhnja za kuhanje kao točka na i.
Dobra ideja je prvo propirjati i nasjeckani češnjak na malo maslinova ulja zatim dodati cvjetiće brokule sa ili bez ostalog povrća, propirjati te uliti vodu. Slijedeći koraci su kuhanje te usitnjavanje štapnim mikserom i začinjavanje vrhnjem za kuhanje. Brokula u gustoj juhi slaže se s različitim začinima pa nemojte biti sramežljivi i isprobajte i curry, čili, kurkumu ili se igrajte s mediteranskim začinima.
Nije ju loše ni dodati u bistre juhe ili u variva u kojima šarmantni cvjetići i lijepa zelena boja osim hranjive imaju i dekorativnu ulogu.
Brokulu često možemo naći sparenu s cvjetačom u kombinaciji s krumpirom ili tjesteninom pa zapečenu u stilu francuskog krumpira s jajima ili prelivenu klasičnim bešamelom.
Željeno povrće valja blanširati, slagati u redove i preliti pripremljenom smjesom od jaja i kiselog vrhnja začinjenu muškatnim oraščićem.
Pogledaj recept: Pita s jajima i brokulom
Zašto ne biste napravili odmak od klasičnih pašteta i napravili jednostavnu i laganu paštetu.
Osim usitnjene i blanširane brokule dodajte tostirane orašaste plodove, jedan režanj češnjaka, naribani parmezan i nasjeckani svježi bosiljak. Sve usitnite u mikseru dodavajući u tankom mlazu maslinovo ulje.
Smrznuta brokula idealna je za dodatak u smoothie u trenucima kada osjetimo da nam treba nešto zdravo. Noževi blendera mehanički razbiju strukturu povrća čime nutrijenti postaju dostupniji za apsorpciju stoga možete koristiti povrće u sirovom smrznutom stanju.
Za početak dodajte po jedan cvjetić u smoothie s bananom, cimetom medom i mlijekom, a ako vam se svidi ubacite ih i više.
Također, nemojte se iznenaditi ako pretraživajući recepte nađete i one za kolač od čokolade s brokulom jer se ljubitelji brokule kunu da je to odlična kombinacija.
Pripremate li ju kao jednostavan prilog ribi, mesu ili drugom glavnom jelu, kuhajte ju oprezno da ju ne prekuhate, najbolje na pari, da zadrži živost boje i teksture jer je takva, prelivena s malo kvalitetnog maslinova ulja savršena i nutritivno, ali i gastronomski.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom