Povrtni složenci su vrsta jela u kojem povrće dolazi do svog punog sjaja. Priprema uobičajenih složenaca, poput musake ili lazanja, može uzeti nešto više vremena, no postoje složenci koje možete pripremiti u tren oka.
Dok se pećnica grije, na štednjaku kratko propirjajte povrće po želji, a dobrodošle su sve vrste koje valja potrošiti iz hladnjaka ili zamrzivača. Po želji možete dodati i komadiće mesa ili ribe.
Zgodno je dodati i neke kuhane žitarice poput riže ili tjestenine.
Kako biste lakše povezali povrće i ostale sastojke, nakon pirjanja ostavite da se povrće ohladi pa tek onda dodajte umućeno jaje ili ga možete preliti klasičnim bešamel umakom.
Kako biste dobili pravi složenac, povrću valja pridružiti još koji "red" sastojaka. To može biti krumpir kao kod francuskog krumpira, no možete staviti i palentu narezanu na tanke kriške i poredanu u lepezu.
Dodatne opcije za zlatnu koricu su svakako obilje naribanog sira i to nekoliko vrsta, od kojih je jedna parmezan, ili pak dodatak krušnih mrvica pomiješanih s otopljenim maslacem i malo ribanog parmezana.
Pogledajte recept: Složenac od špinata, šampinjona i palente
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom