Probajte malo drugačiju Uskrsnu trpezu

18. travnja 2014.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Uskrsna trpeza je tradicionalno u cijelom kršćanskom svijetu izrazito važna i nerijetko obitelji ulažu velike pripreme i trud kako bi blagdanski stol bio što ljepši.

Tih se dana posebno uživa u hrani jer se na jelovniku nalaze jela koja se specijalno rade za tu prigodu i koja se ne jedu često, a upravo nam se iz tog razloga miris i okus blagdanske hrane duboko urezuje u pamćenje i svake godine nanovo priziva sjećanja minulih blagdana.

Za nezaboravan Uskrs i uživanje u malo drugačijim gastronomskim delicijama, isprobajte nekoliko zanimljivih i zdravih ideja za svečani objed koje slijede u nastavku.

Složenac od bakalara

Recept: Složenac od ribe i bakalara

Jedno od najčešćih britanskih jela koja se pripremaju na Veliki Petak, a koji je tradicionalno u svijetu obilježen postom, je pita odnosno složenac od bakalara.

Osnovu ovog složenca čini riba koja se nalazi u gustom bijelom umaku sa peršinom, a na vrhu se nalazi pire krumpir posut naribanim sirom kao u stilu vrlo popularne Shepherd's pie. Isprobajte recepte za složenac od bakalara i proslavite Uskrs na drugačiji način.

Losos

Želite li očarati svoje goste ove godine, zamijenite mesno pečenje - ribom.

Umjesto obroka koji obiluje zasićenim mastima i kolesterolom, pripremite losos koji obiluje omega – 3 masnim kiselinama, čuvarima zdravlja srca i krvnih žila. Losos poslužen s raznolikim povrćem obojat će Uskrs dozom modernosti, zdravlja i luksuza.

OVDJE pogledajte sve riblje recepte

Uz ribu kao glavno jelo, odlično će odgovarati i predjelo u ribljem tonu. Kuhana jaja napunite kremom od dimljenog lososa ili tune i dobit ćete idealno uskrsno predjelo ili pak sitni zalogaj.

Pripremite zdraviji desert

Blagdani su vrijeme kada većina nas pretjeruje u jelu i piću i to doba predstavlja najveći izazov za liniju.

Kako bi izbjegli blagdanske kalorijske bombe možemo se poslužiti s nekoliko mudrih trikova. Primjerice, pri pečenju kolača mogu se koristiti prirodna sladila poput meda ili agavinog sirupa.

Med je izvrsna zamjena za šećer jer je za istu količinu šećera potrebno upola manje meda. Za kolače je dobar trik i češće dodavanje voća koje će ih zasladiti, ali ih obogatiti korisnim nutrijentima.

U smanjivanju kalorija, ali i soli, koju konzumiramo u prekomjernim količinama, pomoći će i uporaba začina. Primjerice, dodavanja cimeta i đumbira ili raznih aromatičnih biljaka.

Dakako, za vrijeme blagdana je je teško odoljeti svim specijalitetima koji se nude, međutim, kao i obično, najbolje je umjereno uživati u okusima i aromama malo drugačije uskrsne trpeze.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!