Napravite odlične krafne punjene voćem

13. veljače 2015.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Krafne su omiljene poslastice tijekom poklada, zbog čega se često nazivaju i pokladnicama, a predstavljaju prženo dizano tijesto obično punjeno džemovima. Međutim, punjene voćem postaju još zanimljivije.

Krafne iz domaće radinosti, uz malo truda i dobar recept, neusporedive su s kupovnima, a ukoliko se nadjenu domaćim voćnim punjenjem – pogodak je zagarantiran. U tom slučaju, smrznuto voće je odličan izbor jer je dostupno tijekom cijele godine, pa tako i tijekom poklada, odnosno, zime kada je izbor voća na tržnicama veoma oskudan.

Nadjev od smrznutog bobičastog voća, šljiva ili višanja lako se priprema, a kiselkasta nota ovog voća izvrsno ublažava „težinu" prženih krafni.

Pripremite domaći voćni nadjev

Za pripravu voćnog nadjeva bit će vam potrebno 450 g Ledo voća, 150 g šećera, 1 žlica kukuruznog škroba te sok polovice limuna.

Prije pripreme voćnog nadjeva, svoje omiljeno smrznuto voće prvo odmrznite, a ukoliko ste se odlučili za jagode ili šljive – narežite ih na sitnije komade. Voće zatim prebacite u lonac, dodajte mu šećer te kuhajte na umjerenoj vatri.

Kad se šećer rastopi, a voće pusti svoje sokove i malo omekša, dodajte kukuruzni škrob razmućen u limunovom soku te nastavite kuhati uz stalno miješanje. Nakon što se mješavina počne zgušnjavati, kuhajte je još barem narednih pet minuta.

Na kraju kuhanja, voćni nadjev bi trebao biti konzistencije pudinga, a ukoliko nakon dugog kuhanja ne postignete odgovarajuću gustoću, dodajte još malo kukuruznog škroba razmućenog u malo hladne vode.

Kako pripremiti tijesto za krafne?

Za izradu tijesta za krafne bit će vam potrebno 500 g glatkog brašna, 250 mL mlijeka, tri žumanjka, 30 g šećera, 20 g vanilin šećera, jedna kockica svježeg ili jedan paketić suhog kvasca, tri žlice ulja, dvije žlice ruma, naribana korica jednog limuna i jedan dobar prstohvat soli.

Budući da je tijesto za krafne varijanta dizanog tijesta, jako je bitno da svi sastojci budu sobne temperature. Pripremu započnite dodavanjem kvasca i jedne žličice šećera u polovicu navedene količine mlijeka. Kako biste aktivirali kvasac, ovu smjesu stavite na toplije mjesto u kuhinji i pričekajte oko 15 minuta da se na vrhu pojavi tzv. pjenica od kvasca.

A dok čekate da se kvasac „probudi", u jednu veću posudu prosijajte brašno te ga pomiješajte sa soli, a u drugoj posudi umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa im dodajte ulje, ostatak mlijeka, rum i koricu limuna.

Aktivirani kvasac i mješavinu sa žumanjcima, zatim, dodajte u brašno te kuhačom ili mikserom s posebnim nastavkom izradite tijesto. Tijesto bi trebalo biti dosta mekano, no ne bi se smjelo previše lijepiti za posudu. Ukoliko vam tijesto nije odgovarajuće konzistencije, dodajte mu još malo mlijeka ili brašna. Kada dobijete kompaktno, ali mekano tijesto – mijesite ga dalje još rukom ili mikserom desetak minuta kako biste mu poboljšali elastičnost.

Ovako pripremljeno tijesto treba pokriti krpom i staviti na toplo oko 30 minuta kako bi udvostručilo svoj volumen.

Oblikovanje i prženje tijesta

Odležalo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu i razvaljajte na debljinu 2 cm. Čašom ili većim okruglim kalupom izdvojite iz tijesta paran broj kružnih oblika te ih još samo malo izvaljate kako biste im malo povećali promjer.

U sredinu svakog drugog kružnog oblika nanesite dvije žličice ohlađenog domaćeg nadjeva pa ih preklopite nenadjevenim krugovima tijesta. Kružne oblike dobro priljubite jednog uz drugi, a zatim opet uzmite čašu ili kalup te dodatno „zapečatite" rubove budućih krafni, odstranjujući višak tijesta.

Nadjeveno tijesto trebate opet pokriti krpom i ostaviti na toplom 20 minuta, odnosno onoliko vremena koliko će biti potrebno da udvostruči svoj volumen. Tijesto zatim dodajte u dobro zagrijano ulje iznad umjerene vatre i pržite oko tri minute s obje strane. Kako biste dobili krafne savršenog oblika, onu stranu tijesta koja je tijekom dizanja bio okrenuta prema gore, priliko uranjanja u ulje okrenite prema dolje. Krafne je najbolje pržiti u loncu u većoj količini ulja kako bi mogle „plivati" na površini.

Pripremljene krafne s domaćim nadjevom od Ledo voća poslužite posipane šećerom u prahu.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!