Oplemenite slatki cupcake s Ledo voćem

23. veljače 2016.
Autor Marko Vukman
Podijelite

Zbog znatno jednostavnije pripreme, cupcakes su idealna zamjena za tortu, i kada je u pitanju okus i prezentacija, a jedni od najukusnijih i oku najugodnijih cupcakea su oni sa sitnim voćem.

Odaberite Ledo višnje, bobičasto ili šumsko voće i pripremite ne samo sočne, nego i zanimljivo obojene male torte. Dodatna prednost Ledo voća je i što je dostupno tijekom cijele godine, pa ne trebate čekati sezonu svojeg omiljenog voća.

Cupcakes su mali kolači idealni za posluživanje na zabavama budući da predstavljaju minijaturne torte koje se mogu jesti „s nogu“, bez uporabe pribora za jelo.

Često se miješaju s muffinima, no od njih se zapravo znatno razlikuju. Naime, cupcakes su uglavnom slađi od muffina te im se gornji dio biskvitnog „tijela“ ne prelijeva preko kalupa, već je ukrašen kremom za torte.

Kako oplemeniti osnovnu smjesu

Pripremu cupcakea s voćem započnite izradom smjese za jednostavne cupcakes s okusom vanilije. Najprije pjenasto izmiješajte 125 g maslaca sobne temperature sa 150 g šećera pa im umiješajte 2 cijela jaja, 4 žlice mlijeka i 1 žličicu ekstrakta vanilije ili malo arome vanilije u nekom drugom obliku.

Zatim u posebnoj posudi pomiješajte 120 g oštrog brašna, 1 ½ žličicu praška za pecivo i ¼ žličice sode bikarbone te ove, suhe sastojke prosijajte u posudu s tekućom smjesom i sve dobro promiješajte. 150 g još smrznutog sitnijeg Ledo voća dobro obložite s dodatne 3 žlice brašna te ga, naposljetku, pažljivo umiješajte u smjesu za cupcakes.

Smjesu žlicom rasporedite u kalupe za 12 muffina, odnosno cupcakea, u koje ste umetnuli papirnate košarice. Niti u jednoj košarici smjesa ne bi smjela zauzimati više od tri četvrtine ukupnog volumena kako se tijekom pečenja ne bi prelila izvan kalupa. Cupcakes pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta.

Pečenost možete provjeriti metodom „probadanja čačkalicom“.

U kremu s maslacem dodajte voćni pire

Neizostavni dio svakog cupcakea je zasigurno kremasto „brdašce“ na vrhu, a ove male torte najčešće oplemenjuju prozračne kreme s maslacem. Za voćnu kremu s tučenim bjelanjcima i maslacem, najprije pripremite voćni pire. 150 g Ledo smrznutog voća otopite i usitnite štapnim mikserom, a zatim prebacite u mali lonac zajedno sa 100 g šećera i 1 žlicom soka limuna. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok se voćni pire ne reducira za najmanje jednu trećinu.

Dok se voće hladi, pripremite temeljnu kremu od 5 bjelanjaka, 270 g šećera, 30 g vanilin šećera i 400 g maslaca. Bjelanjke i šećer najprije miješajte na pari dok se sav šećer ne otopi, a potom ih sklonite s pare i žustro miješajte ručnim mikserom oko 10 minuta, dok se bjelanjci ne ohlade na sobnu temperaturu.

Kremi od šećera i bjelanjaka zatim počnite dodavati maslac uz miješanje ručnim mikserom, a pritom obavezno pazite da maslac bude sobne temperature i da ga dodajete polako, žlicu po žlicu, kako bi se što bolje umiješao. Kremu miješajte sve dok ne poprimi svilenkastu teksturu pa joj na kraju dodajte reducirani voćni pire ohlađen na sobnu temperaturu.

Svaki cupcake obilno ukrasite kremom na vrhu, a pritom se možete poslužiti dresir vrećicom. Za dekoraciju će vam koristiti i eventualni ostatak odmrznutog Ledo voća.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!