Želite li običnu vodu pretvoriti u osvježavajući, ukusni napitak? Ništa lakše! Potrebno vam je samo svježe ili smrznuto voće i začini te malo mašte. Rezultat će biti ukusan, vitaminski napitak budući da će dio vitamina preći iz voća u vodu.
Opća formula pripreme aromatizirane vode podrazumijeva da u vrču štapićem za usitnjavanje voća (muddler) ili drvenom špatulom lagano pritisnite željeno začinsko bilje, ali ne do mjere da zdrobite osjetljivo bilje. Zatim u vrč stavite oko 2 šalice željenog voća i ponovno pritisnite voće tek toliko da otpusti sokove.
U vrč dodajte kockice leda i natočite vodu do vrha. Pokrijte i ostavite 1-2 sata na sobnoj temperaturi ili 3-4 sata u hladnjaku da se okusu prožmu.
Držite li sastojke u vodi duže od 4 sata obavezno je procijedite i uklonite voće i začine kako ne bi postala gorka. Ovako pripremljeni aromatizirani napitak možete u hladnjaku čuvati do 3 dana.
Za razliku od suhog voća koje nije primjereno za aromatiziranje vode, smrznuto voće je odličan izbor budući da je ubrano i smrznuto na vrhuncu zrelosti što osigurava obilje okusa i slatkoće.
Nedostaje li vam inspiracije za pripremu aromatizirane vode, isprobajte neki od naših prijedloga.
Rukom u vrč iscijedite sok limete i zatim mu dodajte četvrtine iscijeđene limete. Dodajte 2 šalice Ledo malina i drvenom špatulom pritisnite voće kako bi pustilo sokove. U vrč stavite led i vodu do vrha i dobro promiješajte.
Pokrijte vrč, ostavite ga na sobnoj temperaturi 1-2 sata, procijedite i zatim čuvajte u hladnjaku.
U vrču usitnite grančicu kadulje, zatim dodajte 2 šalice Ledo šumskog voća i pritisnite drvenom špatulom. Nakon što ste dodali led i vodu ostavite 2-3 sata na sobnoj temperaturi i zatim na 1 sat u hladnjaku prije nego procijedite vodu.
Šaku bosiljka stavite u vrč te ga drvenom špatulom nježno protisnite. Zatim dodajte 2 šake Ledo borovnica i pažljivo miješajući pritišćite sastojke kako bi pustili što više soka. Na kraju dodajte oguljeni i na tanke ploške narezani krastavac, kockice leda te do vrha napunite vodom.
Promiješajte i čuvajte u hladnjaku.
Grančicu ružmarina stavite u vrč i lagano pritisnite drvenom špatulom. Zatim dodajte 2 šalice Ledo malina i ponovno pritisnite voće špatulom. Dodajte kriške oguljene zelene jabuke, led i vodu i dobro promiješajte.
Pokrijte, čuvajte u hladnjaku te nakon 4 sata procijedite.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom