Svi se volimo osvježiti voćnim sokovima, a domaći sok od višnje, pripremljen od sirupa za razrjeđivanje s vodom, ima posebnu moć vratiti nas mislima u djetinjstvo, ali i opskrbiti naš organizam korisnim sastojcima iz voća.
Od jedne boce sirupa od višanja možemo dobiti puno čaša sočnog osvježenja za ukućane i goste.
Sama priprema ne zahtijeva veliku spretnost i znanje u kuhinji, a koristimo li smrznute višnje, sirup možemo raditi u bilo koje doba godine. Dodatna prednost smrznutih višanja jest što su višnje već otkoštičene.
Voćni sirup ne moramo koristiti samo za pripremu soka, već nam može poslužiti kao sladilo u jutarnjoj zobenoj kaši, preljev za sladoled ili palačinke ili ga možemo dodati u smoothie od voća i povrća.
Metode pripreme sirupa od višanja možemo podijeliti na dvije glavne skupine – s kuhanjem višanja ili bez. Ne postoji univerzalno pravilo pripreme sirupa od višanja, već možemo reći kako gotovo svako domaćinstvo ima neku svoju tradicionalnu recepturu.
Sirup koji pripremamo bez kuhanja dobiva se stajanjem izgnječenih višanja uz dodatak malo vode na hladnom tijekom 24 h nakon čega se cijedi sok, miješa sa šećerom i limunskom kiselinom te kad se šećer otopi, pakira se u sterilizirane boce.
Ukoliko sirup pripremamo kuhanjem, tada zgnječene višnje pomiješamo s većom količinom vode i kuhamo oko pola sata, nakon čega ih cijedimo, dodajemo šećer i ponovno kuhamo dok se šećer ne otopi. Kada se sirup ohladi dodajemo limunsku kiselinu nakon čega sirup spremamo u sterilizirane boce ili teglice.
Čiste i suhe boce prije ulijevanja soka stavimo u pećnicu na 120 stupnjeva oko 20 minuta kako bi ih sterilizirali.
Klikom na link možete pronaći recept za pripremu sirupa od smrznutih višanja bez kuhanja kojeg možete napraviti u bilo koje doba godine.