Kolače pečene u karakterističnom kalupu izbrazdanih stijenki s rupom u sredini nazivamo jednostavno kuglof. Bez obzira što sastojci kuglofa mogu uvelike varirati, kategorija kuglofa podrazumijeva mekane kolače nalik slatkom kruhu svečanog izgleda koji se pripremaju u posebnim prigodama kao što su blagdani i proslave.
Mnogi bi se iznenadili da pečenje kolača u karakterističnom kalupu nije nikakav novitet.
Dapače, na arheološkom nalazištu u okolici Beča pronađen je kalup star 2 tisuće godina koji se smatra prototipom današnjeg modernog kalupa. Kuglof je dodatno populariziran u 19. stoljeću zaslugom cara Franje Josipa, koji ga je obožavao i jeo svakodnevno za doručak.
Osnovni sastojci
Naš tradicionalni kuglof može se opisati kao slatki kruh od prozračnog tijesta napravljen s kvascem, mlijekom, maslacem i jajima.
No danas su među domaćicama popularnije vrste kuglofa koje umjesto kvasca, kao sredstvo za dizanje koriste prašak za pecivo, sodu bikarbonu i snijeg od bjelanjaka. Varijacije kuglofa su brojne, od žutog biskvita s komadićima suhog voća, mramoriranog čokoladom do potpuno crnog čokoladnog biskvita.
Kada pečemo kuglof svakako moramo voditi računa da dobro premažemo stijenke maslacem, a nakon toga stijenke obložimo brašnom, krušnim mrvicama ili sitno mljevenim bademima kako se kolač ne bi zalijepio.
Kuglofu se često spočitava da je suh, no kvalitetne i provjerene recepture doskaču tom problemu korištenjem sastojaka odgovornih za sočnost u odgovarajućoj količini poput maslaca ili ulja te voćnih pirea.
Prilikom pripreme kuglofa s bobičastim voćem ili višnjama, dodatak malo brašna može spriječiti da voće potone na dno. No čak i ako padne na dno kuglofa, nemojte se brinuti jer će se u tom slučaju voće pretvoriti u sočan pekmezasti vrh kolača.
Želite li da kuglof izgleda još otmjenije, ukrasite ga dekorativnom glazurom od čokolade ili bijelom glazurom od šećera u prahu s limunovim sokom.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom