Uživajte u ukusnom doručku... barem vikendom!

15. lipnja 2015.
Autor Cvoke
Podijelite

Tijekom tjedna često ne stižemo pripremati doručak. No, zato je dva dana vikenda idealno vrijeme da se posvetite pripremi doručka za sebe i svoju obitelj. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja i savjeta.

Doručak je bio i moj višegodišnji problem. Čak mi je i kuhanje kave ranim jutrom predstavljalo napor. U takvoj situaciji, jedino što sam mogla napraviti jest učiniti doručak nečim što je zabavno i jednostavno, a da pritom sadrži namirnice koje stvarno volim. Nutritivna vrijednost mi je prva misao vodilja kod pripreme doručka, ali jednako je važna i jednostavnost pripreme. Najbolje je večer prije odraditi sve što se može, kako bi ujutro mogla duže spavati! Kako bi vam bilo lakše naviknuti se na jutarnju pripremu doručka, najbolje je da iskoristite dane bez stresa – subotu i nedjelju! 

Brza priprema kaše za cjeloviti doručak

Za doručak rado biram razne kaše. Ječmena, zobena, a nađe se tu i proso, amaranth ili quinoa. Večer prije ih potopim u vodu. Ujutro ih procijedim i kuham u vodi s prstohvatom himalajske soli, žlicom meda ili sladila po izboru. Brzo ćete uvidjeti da ovakav način kuhanja žitarica ne oduzima previše vremena; taman koliko vam treba za pripremu kave ili čaja.

U kuhanu kašu možete dodati suho ili koštunjavo voće po želji, a moje omiljene kobinacije su zobena kaša sa cejlonskim cimetom, bananom, suhim datuljama i brusnicama te ječam s aronijom, cimetom i jagodama. Ako ste više za slani doručak, onda svoju kašu nemojte sladiti, nego kuhanu pomiješajte s kiselim mlijekom, kockicama šunke ili posnim sirom i začinskim biljem.

Zdravi doručak

Jednostavno rješenje: zobena kaša 'preko noći'

Ako vam se sve ovo čini komplicirano, evo i jednostavnijeg rješenja: napravite zobenu kašu “preko noći”. Jednostavnije od ovoga ne može, a sve što trebate je večer prije preliti zobene pahuljice dvostrukom količinom mlijeka i ostaviti ih u hladnjaku. Ujutro će vas dočekati predivna kremasta kaša koju možete dalje nadograđivati voćem ili začinima. U ovoj kombinaciji moj favorit su miješane bobice poput ribiza, malina i borovnica, uz malo agavinog sirupa i vanilije.

Za one koji izbjegavaju konzumaciju kravljeg mlijeka, ovaj način pripreme jednako će dobro funkcionirati i s bilo kojim drugim mlijekom.

Za doručak je sve dozvoljeno!

Večer je vrijeme za sjeckanje, namakanje i miješanje. Kruh obično pečem nedjeljom, i to dovoljnu količinu za cijeli tjedan. Isto radim i s pločicama od žitarica i suhog voća. Na ovaj način, ujutro je sve lakše i brže. Odvojite pokoji vikend da uhvatite rutinu, a onda vam niti preko tjedna neće biti problem pripremati doručak.

U mom je doručku dozvoljeno uglavnom sve, a volim da je zabavan i ne volim previše ponavljanja pa puštam mašti na volju. Ono što ipak izbjegavam, slatki su namazi, kolači i gotove mješavine pahuljica te općenito namirnice bogate rafiniranim šećerom. Prednost uvijek dajem cjelovitom zrnu, laganim bjelančevinama (posni sir ili pureća šunka), jajima, sjemenkama, voću i povrću.

Ukusni puding od chia sjemenki

Jednako jednostavan i ukusan je puding od chia sjemenki. Ako još niste isprobali chia sjemenke, ovo je odličan način da ih uvrstite u svoju prehranu. Bogate su Omega-3 masnim kiselinama, dobar izvor vlakana, kalcija, minerala i bjelančevina. Priprema je jednostavna: večer prije pomiješajte chia sjemenke s mlijekom i po želji medom. Omjer za pripremu pudinga je sljedeći: na svakih 100 ml tekućine dodajte jednu žlicu sjemenki, ostavite ih u hladnjaku preko noći i ujutro uživajte u zdravom pudingu. Možete ga obogatiti i sezonskim voćem ili začinima po želji.

Namaz čini svaki doručak boljim

Dobar izbor za uživanje u doručku tijekom vikenda i tjedna mogu biti i razni namazi, pripremljeni od kvalitetnih sastojaka. Moj omiljen izbor za doručak je namaz od avokada. Iako voće, avokado je poprilično masna biljka, ali bogata visokovrijednim masnim kiselinama. Izrazito mekan i mesnat, idealan je za mazanje na integralni tost. Ubacite narezani avokado u blender, dodajte malo luka, rajčice, soka limete, soli i ostalih začina po želji, zavrtite blender par puta i dobit ćete izvrstan namaz koji će vas dugo držati sitima.

Kada nemam avokado, tu je namaz od kuhanog slanutka - idealan za raženi kruh ili sendvič. Od ostalih namaza tu je onaj od posnog sira koji možete obogatiti, primjerice, pestom od medvjeđeg luka. Ovaj namaz odlično funkcionira u kombinaciji s heljdinim palačinkama.

Energetske pločice za snažan početak dana

Pripremate li doručak za svoju obitelj tijekom vikenda, iskoristite vrijeme i pripremite veću količinu, primjerice, energetskih pločica, kako bi u njima uživali i tijekom tjedna, ne samo za vikend. Možete ih napraviti od raznovrsnih žitarica, suhog voća poput datulja i brusnica, a sve povezano medom. Med je izvrstan konzervans pa se ne bojite kvarenja. Na vašoj mašti je ostalo!

PS, Ledo Ice Snack - pločica od najfinijih žitarica s malinama i jagodama te sladoledom okusa vanilije - idealan je slatki međuobrok! 

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!