Ukusan čokoladni fondue lako je pripremiti u toplini vlastitoga doma, a njegove primamljive arome privući će i najizbirljivije mališane i odrasle ljubitelje slatkoga.
Čokoladni fondue se vrlo lako priprema, a potrebno je tek nekoliko sastojaka od kojih je imperativ upotreba visokokvalitetne čokolade.
Najjednostavniji čokoladni fondue traži tek dva sastojka - čokoladu s višim udjelom kakaoa (poput čokolade za kuhanje) i slatko vrhnje (ili vrhnje za šlag).
Većina recepata koristi čokoladu i vrhnje u omjeru 3:1 ili 3:2. Tako će primjerice za 4 do 6 osoba biti potrebno oko 450 g čokolade i 250 g slatkog vrhnja. Za početak u posudi valja zagrijati slatko vrhnje, ali ne do vrenja jer će na taj način ispariti previše tekućine. Toplom slatkom vrhnju valja sada dodati komadiće čokolade i miješati dok se čokolada otapa. Kako se čokolada otapa po potrebi se može dodati još od oba sastojka do željene konzistencije koja ne smije biti pregusta.
U fondue dodajte oko 0,05 L aromatičnog žestokog alkoholnog pića poput ruma, likera ili konjaka, a po želji možete eksperimentirati sa raznim sirupima, čak i espressom. Za još aromatičniji fondue dodajte mu cimet ili vaniliju, a dobro će se uklopiti i usitnjeni orašasti plodovi.
Čokoladnu smjesu premjestite u posudu za fondue i održavajte je toplom uz pomoć lagane vatre svijeće ili plamenika.
Pazite li na liniju vrlo lako možete pripremiti fondue s manje kalorija nego što to osigurava klasična verzija.
Potrebno će vam biti ½ šalice kakao praha, ½ šalice javorovog ili agavinog sirupa, prstohvat soli, 1 čajna žličica vanilije u prahu te 2 čajne žličice rastopljenog kokosovog ulja. Sastojke jednostavno stavite u blender i izmiješajte do homogene smjese koja je odmah spremna za umakanje omiljenog voća.
Mislite li da je za pripremu fondue nužno imati poseban set posuđa, u krivu ste. Iako takvo posuđe olakšava proces pripreme, fondue je moguće servirati i u običnoj posudi koju ste stavili na metalni stalak i ispod nje upalili svijeću kako bi fondue zadržao toplinu. Ne koristite li stalak i svijeću posuda će zadržati toplinu oko 20 minuta.
Specijalne vilice za fondue lako mogu zamijeniti obične vilice ili drveni ražnjići.
Brojne namirnice su idealne za umakanje u fondue: od suhog voća do keksa i piškota. Ipak, najobožavanija kombinacija je ona u kojoj se voće narezano na veličinu zalogaja umače u toplu, kremastu čokoladu.
Svježina i prirodna kiselost voća odlično se nadopunjuje sa slatkoćom čokoladnog umaka, a za poseban doživljaj servirajte voće smrznuto metodom brzog smrzavanja. Kristalići leda koji nastaju u voću tom metodom maksimalno čuvaju okus i nutritivnu vrijednost voća, a umakanjem ledenog voća u toplu čokoladu osigurava se poseban doživljaj okusnim pupoljcima.
Borovnice, jagode, kupine, maline ili šumsko voće, izbor je na vama.
Sastojci:
Priprema:
1. Na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje, maslac i konjak uz konstantno miješanje. Zatim dodajte komadiće čokolade i miješajte dok se ne otopi.
2. Servirajte u posudi kojoj održavate toplinu uz pomoć svijeće.
3. Umočite jagode u čokoladu i uživajte.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom