Prve tople zrake sunca svi s veseljem očekuju kao najavu dolaska dugih, sunčanih dana koji će zimu ostaviti daleko iza nas. No, pod ruku s proljećem često dolazi i proljetni umor kojeg prate razdražljivost, bezvoljnost te pad kvalitete života i radnih sposobnosti. Novonastalo stanje ujedno slabi obrambenu snagu organizma, pripremajući teren za razvoj bolesti, osobito respiratornih infekcija.
Uzroci proljetne nespremnosti nerijetko se mogu pronaći u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina i minerala. Zato, da bi bez smetnji uživali u prvim proljetnim danima, potrebno je pripremiti organizam i opskrbiti ga vrijednim nutrijentima, u procesu poznatom kao detoksikacija.
Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećani unos vitamina C u organizam putem pomno odabranog voća i povrća. Vitamin C pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnoj funkciji imunološkog sustava. U rano proljeće nije lak zadatak osigurati obilje vitamina C, osobito kada je riječ o voću jer najbolji predstavnici voća bogatog ovim važnim vitaminom poput jagoda stižu na naše tržnice tek u svibnju i lipnju. Srećom, dostupno nam je smrznuto šumsko voće i citrusno voće koji sadrži vitamin C.
Znakove umora pomoći će otjerati i namirnice koje sadrže folnu kiselinu poput primjerice graška. Folna kiselina, naime, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Grašak je ujedno i izvor vitamina C koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Adekvatan unos vitamina B skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicama može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melankoličnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom. Osim što doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, vitamini B skupine imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava.
Od minerala čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa valja istaknuti magnezij. Osim što je neophodan za normalnu funkciju mišića, magnezij doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji i smanjenju umora i iscrpljenosti.
U stimulaciji posrnulog imuniteta važnu ulogu igra željezo. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza uzrokuju umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije.
Glavni izvor energije našem organizmu predstavljaju ugljikohidrati, ali je pri tome ključno odabrati one namirnice koje će nas opskrbiti dovoljnom količinom energije, a neće izazvati nagli skok koncentracije šećera u krvi i zatim tromost. Zato prednost treba dati cjelovitim žitaricama i njihovim proizvodima. Također, prehrana koja se bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću organizmu osigurava i prijeko potrebna prehrambena vlakna neophodna za pravilan rad probavnog sustava.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom