Riba nježnog okusa poput oslića savršeno se slaže s mahunarkama, stoga kreirajte malo drugačiji prilog i uživajte u okusima
Oslić je riba mekanog i bijelog mesa te vrlo blagog okusa. Priprema se jednostavno, čišćenje je nezahtjevno i nema puno nespretnih kostiju s kojima se morate boriti. S tim odlikama, oslić se može svidjeti većini ljudi, čak i onima koji nisu pretjerani ljubitelji ribe.
S druge strane, često za njega možemo čuti i da je "dosadna" riba. Rekli bismo da je to ipak nepravedna ocjena. Iako najčešće cijeli oslić pečemo na tavi ili u pećnici, s Ledo oslićem bez glave možete se i razigrati. Baš kao i svaka druga namirnica, i on može biti pripremljen na zanimljiviji način.
Mi smo našu ribu narezali na kriške, male odreske koje smo potom pobrašnili i ispržili na ulju. Takve hrskave potom smo ih spojili s prilogom, odnosno kremastim umakom na bazi maslaca i rajčice, u kojem je bitnu ulogu odigrao i bijeli grah.
Grahorice i riba možda nisu prva kombinacija koja će vam pasti na pamet, ali odlično se snalaze zajedno. O nutritivnim vrijednostima grahorica možda nije potrebno posebno govoriti, no, podsjetit ćemo samo da je riječ o namirnicama koje su nutritivno idealno balansirane.
Osim toga, riječ je o cijelom bogatstvu priloga koji će okusima savršeno pasati uz vaš riblji obrok. Primjerice, možete pripremiti riblje jelo "na žlicu" u kojem ćete kombinirati više vrsta grahorica poput slanutka i leće. Također, grahorice se u većini odlično slažu s rajčicom koja je često temelj priloga i umaka koji se poslužuju uz ribu.
Zgodne priloge možete kreirati i od "zelenih" predstavnika mahunarki poput boba ili graška, bilo da ih zadržite u njihovom izvornom obliku ili pretvorite u pire koji će već bojom učiniti tanjur atraktivnijim.
Recept: Oslić u umaku od rajčice i bijelog graha
Pogledajte video: Kako pripremiti oslić s bijelim grahom