Popularne dijete dolaze i prolaze, trendovi u prehrani se vječno mijenjaju, a prave vrijednosti ostaju. Idealan primjer za to je mediteranska prehrana.
Već 70 godina znanstvenici i obični ljudi svjesni su prednosti koje nosi te šarena, zdrava i ukusna prehrana, bogata povrćem, voćem, mahunarkama, orašastim plodovima, ribom, maslinovim uljem te umjerenim količinama crvenog mesa i mliječnih proizvoda. Ta prehrana korisna je brojim populacijskim skupinama, a posebno se preporučuje sportašima i rekreativcima.
Nemasna masa tijela sastoji se od biološki aktivnih tkiva uključujući mišiće, kosti, živčano tkivo i vitalne organe. Ta vrsta tkiva ima značajno veći kapacitet sagorijevanja energije u odnosu na masno tkivo. Stoga osobe koje imaju veći udio mišićne mase mogu unositi više kalorija.
Ali nije svejedno odakle te kalorije potječu! Ako se hranite u skladu s mediteranskom prehranom, birajte proteine iz ribe, plodova mora, jaja, kozjih mliječnih proizvoda, mahunarki i nemasnog mesa. Ugljikohidrate unosite iz raznovrsnih žitarica, poput prosa, zobi, heljde, riže, škrobnog povrća, a dodane masnoće birajte pametno – neka prevladava maslinovo ulje kao izvor jednostruko nezasićenih masnih kiselina.
Uz aktivan način života odlično pristaje lagana, ukusna i nutritivno izbalansirana mediteranska prehrana. Lako dostupna i hranjiva riba osigurava vrijedne proteine bitne za tjelesno aktivnu populaciju. Primjerice, odrezak tune sadrži čak 30 g proteina u 100 g što čini približno trećinu dnevnih potreba, a tu su i dragocjene omega-3 masne kiseline.
Što je tjelovježba intenzivnija to su i potrebe za proteinima veće jer se uslijed pojačane aktivnosti oni "troše". Naime, u našem tijelu se kontinuirano odvija izgradnja i razgradnja proteina i ta su dva procesa, u pravilu, u ravnoteži. No, kod intenzivne tjelesne aktivnosti prevladava razgradnja proteina pa unosom proteina nastojimo taj proces usporiti ili ublažiti.
Tijelu stoga treba osigurati odgovarajuću količinu proteina – najbolje 1-1,2 g po kilogramu tjelesne mase dnevno ukoliko je riječ o umjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Kod profesionalnih sportaša i „zagriženih" rekreativaca potrebe na proteinima rastu na 1,5 g/kg tjelesne mase pa čak i više.
Obrok prije treninga ima dvije uloge. Spriječava glad prije i tijekom vježbanja te održava optimalnu razinu glukoze u krvi. Organizmu treba osigurati hranjivi obrok do najkasnije 2 sata nakon tjelovježbe. Manji obrok poput voćnog smoothija, banane i jogurta ili žitne pločice preporuča se sat vremena prije treninga.
Kvalitetni obroci u pravo vrijeme su ključ brzog oporavka, a time i tjelesne spremnosti za kontinurano vježbanje. Obrok nakon tjelovježbe konzumira se pola sata do sat vremena nakon aktivnosti, a osim proteina treba sadržavati i ugljikohidrate te manju količinu masti. Tako izbalansirani obrok pridonosi bržem i boljem oporavku. Riba i morski plodovi nameću se kao odličan odabir jer su niskokalorične namirnice, bogate proteinima i lako probavljive.
Voće i povrće osigurava vrijedne vitamine, minerale i fitokemikalije. Nastojte da vam prehrana bude što šarenija. Uključite u prehranu što više namirnica bogatih vitaminom C koji doprinosi normalnom radu imunološkog sustava poput brokule, cvjetače i mrkve i šumskog voća. Kao izvrsne „sportske" namirnice spominju se i višnje, cikla, banana, rajčica, lubenica i grožđice.
Ponekad se zbog osjećaja umora nemamo volje baviti tjelovježbom. Pokazalo se kako uzrok nedostatka energije može biti nedovoljan unos vode. Stoga treba obratiti pozornost na unos tekućine ne samo tijekom i nakon, već i prije tjelovježbe.
Za optimalnu hidraciju dva do tri sata prije vježbanja popijte 0,5 litre vode. Nakon treninga nastavite s unosom vode, no ako je trening bio dugotrajan i iscrpljujuć posegnite za sportskim napitkom. Sportski napici sadrže idealne omjere elektrolita (natrija i kalija) koji potiču poriv za unosom tekućine, stimuliraju apsorpciju i pomažu zadržati tekućinu. Najbolje rješenje je napitak napravljen u kućnoj radinosti na bazi voća poput višanja ili šumskog voća.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom