Ukusni valjušci mogu se pripremiti kuhanjem ili prženjem. Odličan su prilog jelima od mesa, no mogu se poslužiti i kao samostalno jelo u različitim ukusnim umacima od vrhnja ili rajčice. Namijenjeni su ljubiteljima krumpirovog tijesta u različitim kreativnim kombinacijama.
Hranjiva vrijednost | na 100g* |
---|---|
Energetska vrijednost | 259 kcal/1083 kJ |
Bjelančevine | 5,9 g |
Ugljikohidrati | 40,5 g |
Masti | 8,1 g |
Valjušci se mogu pripremati kuhanjem ili prženjem. Kuhani valjušci: smrznute valjuške kuhajte u kipućoj slanoj vodi uz lagano vrenje dok ne isplivaju na površinu i kuhajte ih još 2 – 3 minute. Kuhane valjuške ocijedite i zamastite željenom masnoćom ( maslac, ulje ). Poslužite ih uz razno pripremljeno meso i umake ili kao glavno jelo posute prženim mrvicama ili prelivene kiselim vrhnjem. Prženi valjušci: smrznute valjuške pržite u ne prevrelom ulju 3 – 4 minute. Poslužite ih kao prilog uz divljač i ostala mesa u umaku.