Dok odbrojavamo vrijeme do blagdana i tradicionalnog stola, idealan je trenutak za istraživanje različitih recepata. Nešto laganije, bez nepotrebnih kalorija, a nutritivno bogato? Zvuči odlično, a ne mora biti ni komplicirano.
Korizmeni jelovnik ima i svoj povijesni kontekst. Bilo je to vrijeme kada bi taman počele nestajati konkretne zimske zalihe, a u iščekivanju novih plodova i proljetnog bogatstva, jelo bi se skromno i posno. Tek nedjeljama bilo bi dopušteno jesti namirnice poput jaja, sira, ili maslac
Situacija je danas ipak drugačija, ali predah od zimske hrane još uvijek nam je itekako potreban, bez obzira na osobne motive. Laganija prehrana pomaže nam kako bismo odmorili organizam, stoga iskoristite ovo vrijeme i isprobajte neke nove (i stare) ideje.
Kvalitetnog jelovnika nema bez kvalitetne ribe, i zato su tu Ledo Oslić fileti. Ova bijela riba izvor je vitamina D te bogata bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama. A kada je riječ o Ledo ribljim filetima, možete biti sigurni da su to fileti od sto posto ribljeg mesa i iz divljeg ulova.
Zbog mekanog i blagog okusa, oslić je iznimno popularan. Uz njega možete kombinirati razne povrtne priloge, a savršeno će pasati i pire od Ledo Graška. Grašak ima vrlo malo kalorija pa je odličan i ako usput želite malo korigirati tjelesnu težinu, što je česta potreba nakon zimskog dijela godine.
Nježne okuse oslića i graška obogatili smo listićima mente i sokom i koricom limuna, a sve detalje pronađite u receptima.
Recept: Fileti oslića iz tave s pireom od graška
Pogledajte video recept: Fileti oslića iz tave s pireom od graška
No, osliću je teško odoljeti u svim oblicima, a pogotovo kada dolazi iz širokog lonca u kojem se krije gregada. Gregada je staro ribarsko jelo čija je priprema iznimno jednostavna, a okus nezaboravan. Jednostavni sastojci poput luka i krumpira kuhani s Ledo Oslićem bez glave spajaju se u zamamno riblje jelo.
Mekano meso oslića samo će se odvajati s kosti, a možemo obećati, nećete moći odoljeti ukusnom „toću“, odnosno umaku koji nastaje kuhanjem. Osim toga, jelo će biti brzo kuhano, a vi ćete uživati u pravom obiteljskom ručku s okusom nostalgije.
Recept: Gregada od oslića i krumpira
Tradicionalni recepti svakako se uvijek povezuju s blagdanima, a francuska salata mnogima je obilježila razne blagdane i svečanosti, kroz čitav život. Ipak, francuska salata s majonezom, onakva kakvu je uobičajeno jesti, baš se i ne uklapa među lagane obroke.
Stoga smo Ledo Mješavinu povrća za francusku salatu obukli u sasvim novo ruho. Ovaj će recept oduševiti i vegane, jer smo salatu pripremili s „majonezom“ od badema, bez ikakvih dodataka životinjskog porijekla. Znamo, znamo, „prava francuska“ je najbolja, ali svakako dajte šansu i ovoj verziji, mogla bi vas iznenaditi.