Prhki kolač s borovnicama i lješnjacima

  • 120 min
  • Srednje
  • 6-8 osoba
Autor Sanja
Podijelite
Sastojci recepta
Priprema:
    1. Upalite pećnicu kako bi se zagrijala na 180°C.
    2. Polovicu količine lješnjaka sameljite, a polovicu narežite na četvrtine ili polovine. Krupno sjeckane lješnjake stavite sa strane, a mljevene dobro pomiješajte s brašnom, šećerom u prahu, vanilin šećerom, praškom za pecivo i soli.
    3. U ovu smjesu suhih sastojaka vilicom utisnite hladni maslac koji ste prethodno narezali na kockice, tako da se ne pomiješa u potpunosti s ostalim sastojcima, nego da ostane u komadićima. Dodajte umućeno jaje s žumanjkom kako biste dobili kompaktno, ali prhko tijesto – nemojte ga previše mijesiti.
    4. Dvije trećine tijesta odmah utisnite na dno posude za pečenje (dimenzija oko 20×30 cm) obložene masnim papirom, izbodite vilicom i stavite peći. Preostalu trećinu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak.
    5. Kada tijesto počne porpimati zlaćanu boju, nakon otprilike 20 minuta, izvadite ga iz pećnice i pustite da se do ohladi.
    6. Pomiješajte sastojke za nadjev i stavite ih u posudu za pečenje povrh ohlađene kore. Nadjev potom posipajte natrganom preostalom trećinom tijesta i stavite peći.
    7. Nakon 25 minuta pečenja, kolač pospite krupno sjeckanim lješnjacima i nastavite peći dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano ključati – još oko 50 minuta.

Voće

Ledovim voćem i povrćem možete obogatiti svoju prehranu tijekom cijele godine.

Ukusno

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!