Neizostavan dio blagdanskog stola svakako je francuska salata. Zanimljivo je da jelo koje danas poznajemo pod nazivom "francuska salata" nema veze s Francuskom, već je inačica ruske salate koju je još u 19. stoljeću osmislio kuhar Olivier u renomiranom restoranu u Moskvi.
Ruska salata ili "Salata Olivier" je originalno sadržavala teleći jezik, kavijar, komadiće jastoga i kapare, a sam preljev za salatu bila je strogo čuvana tajna koja je i danas nepoznanica. Zamjenom jeftinijim namirnicama nastala je današnja ruska salata od kuhanog povrća narezanog na kockice i začinjena majonezom. Osnovna razlika između ruske i francuske salate je što ruska sadrži i meso.
Osnovni sastojci francuske salate su povrće (krumpir, grašak, mrkva, kiseli krastavci), jaja i majoneza.
Diljem Hrvatske postoje razne varijacije osnovnog recepta pa se nerijetko salati dodaje i jabuka ili pak kiselo vrhnje. Slijedi recept za slasnu klasičnu francusku salatu.
Sastojci
Priprema
Zbog visokog sadržaja masnoća koje duguje majonezi, francuska salate dolazi u brojnim light varijacijama. Želite li isprobati nove okuse, pripremiti jednu od sljedećih inačica francuske salate.
Francuska salata s rižom
Sastojci
Priprema
Francuska salata s posnim sirom
Sastojci
Priprema
Veganska francuska salata
Sastojci
Priprema
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom
Cookie policy
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.
Izaberite kolačiće na stranici
Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku: