Sorbet je posebna vrsta smrznutog deserta koja se priprema od voća i šećernog sirupa. Za razliku od sladoleda, ne sadrži mliječne masnoće. Savršeni sorbet stoga ne pamtimo po punom mliječnom okusu, nego po kompleksnoj, osvježavajućoj voćnoj noti koja savršeno "gasi" nepce!
Ova se delikatesa može pripremiti od pirea, sokova pa čak i vina različitog voća, a mi vam donosimo dva recepta za sorbet od bobičastog voća. Jedan brzi, za one koji nemaju puno vremena i jedan klasični - za spretne gurmane!
U izradi sorbeta možete koristiti i svježe i smrznuto voće. Dok uobičajeni recepti predviđaju odmrzavanje smrznutog voća prije pripreme, sve popularniji recepti predlažu upotrebu smrznutog voća, čime se pojednostavljuje postupak pripreme.
Za jedan takav brzi sorbet bit će vam potrebno 450 g omiljenog Ledo smrznutog bobičastog voća netom izvađenog iz zamrzivača, 150 ml soka od naranče te 2-3 žlice meda (po želji). Sve sastojke usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Po potrebi dodajte sok od naranče. Pazite da s miksanjem stanete čim smjesa postane kremasta. Ovakav sorbet možete odmah poslužiti, a ako želite da bude malo "ledeniji", stavite ga u zamrzivač od 30 minuta do sat vremena.
Izradu uobičajenog sorbeta od bobičastog voća započnite jednostavnom pripremom šećernog sirupa od 1 šalice šećera i 1 šalice vode. Šećer i vodu stavite u lonac s debljim dnom, zagrijte do vrenja te kuhajte daljnjih 5 minuta na laganoj vatri. Nakon toga, pripremljeni sirup sklonite s vatre te ga prvo ohladite na sobnu temperaturu, a zatim ga prebacite u hladnjak na dodatno snižavanje temperature.
Dok se sirup hladi, pripremite pire od bobičastog voća. U blenderu ili štapnim mikserom, 450 g jagoda, malina, kupina, borovnica ili mješavine ovog voća pretvorite u kašu. Po želji, kažu protisnite kroz gusto cijedilo kako biste uklonili sjemenke. Istovremeno žlicom miješajte i pritišćite kašu kako bi u pasirani dio prešlo što je više moguće voćnog mesa i soka te kako bi u cjedilu, uz sjemenke, zaostalo što manje voćnog tkiva.
Kao i kod sladoleda, za ukusne sorbete se smatra da bi trebali imati kremastu konzistenciju. Međutim, sorbeti sadrže masnoće tek u tragovima, stoga je koncentracija šećera glavni čimbenik koji određuje teksturu ovog deserta. Bitno je, dakle, što preciznije odrediti koliko šećernog sirupa treba dodati u voćnu bazu. Sadržaj šećera u smjesi za sorbet profesionalci ispituju skupim refraktometrima, a vama će pomoći i obično svježe jaje.
Veći dio pripremljenog sirupa pomiješajte s voćnim pireom te po želji dodajte sok 1 limuna, a smjesu zatim prebacite u usku duboku posudu. U nju uronite dobro oprano svježe jaje koje bi trebalo imati dovoljno mjesta u posudi za "plivanje". Na površini smjese trebala bi se vidjeti tek mala površina jajeta, promjera oko 2 cm. Ako je jaje nakon uranjanja ostalo potopljeno, smjesi trebate dodati još šećernog sirupa. Ako je iz smjese isplivalo više od 2 cm promjera njegove površine, smjesi dodajte malo vode ili limunovog soka.
Dobivenu smjesu za sorbet potom ohladite u aparatu za sladoled, prema uputama koje ste uz njega dobili. Kada smjesa postigne savršenu kremastu konzistenciju, prebacite je u zamrzivač, spremljenu u plastičnoj posudi s čvrstim poklopcem. Sorbet će biti najukusniji ako ga konzumirate u roku od 24 sata, no u škrinji može stajati i duže vrijeme.
Ako ne posjedujete aparat za sladoled, smjesu prebacite u metalnu ili staklenu posudu za pečenje i stavite je u zamrzivač. Nakon prvih 45 minuta smrzavanja, izvadite posudu i sorbet dobro promiješajte vilicom ili žlicom te vratite u zamrzivač. Sve veće kristale leda na koje naiđete tijekom miješanja pokušajte dobro usitniti, a ovaj postupak ponovite još dva do tri puta, svaki put nakon 30-45 minuta odležavanja u zamrzivaču.
Nakon toga, sorbet prebacite u plastičnu posudu s poklopcem te stavite na zamrzavanje još dodatnih nekoliko sati. Ako vam sorbet bude pretvrd prilikom posluživanja, samo ga ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi da malo omekša.
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom