Najpopularnija riba Jadrana odlično se slaže uz umak od rajčice s maslinama i kaparima, kao i uz podlogu od aromatizirane palente
Srdela, riba koja je svoje mjesto pronašla na tanjurima, ali i u pjesmama, poznata je i kao hraniteljica Jadrana, odnosno Dalmacije. Kroz povijest pa do danas, široko je dostupna, cjenovno prihvatljiva i čest odabir na jelovnicima.
Ova skromna plava kraljica mora ponosi se svojim ukusnim mesom, ali i bogatstvom D vitaminima, kao i bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima. Nezasićene omega-3 masne kiseline jedan su od njezinih aduta, a meso joj je slankasto, puno okusa i lako probavljivo.
Iako je možete jesti i samo prženu na ulju uz hrpu zelene salate i svježeg kruha, ponekad je volimo kombinirati i s drugim namirnicama. U umaku od rajčice, primjerice, plivat će spretno kao i u moru.
Pogotovo ako taj umak od rajčice oplemenimo s drugim omiljenim mediteranskim plodovima poput maslina, kapara i češnjaka. Samo te četiri namirnice dovoljne su za umak zanosnog okusa koji će vas s prvim zalogajem odvesti u morske krajeve.
No, da bi cijelo jelo bilo još zanimljivije, ovaj put smo odlučili pripremiti i konkretnu podlogu od palente, koja može biti dobar zamjenski glumac za tijesta za različite pite ili pizzu. I odličan temelj za umak od rajčice i pržene srdele.
Kako bi baza od palente bila još ukusnija, obogatite je začinskim aromama poput origana i majčine dušice te umiješajte u nju naribani parmezan koji će se savršeno rastopiti i dati punoću okusa.
Sve segmente ovog jela radite posebno - ribu uvaljajte u brašno i ispržite na ulju, palentu skuhajte pa zapecite, umak pripremite na tavi. Kada ih na kraju spojite u jedno, dobit ćete vizualno i okusno atraktivno jelo spremno za posluživanje u svakoj situaciji.
Recept: Srdela na palenti u umaku od rajčice
Pogledajte video recept: Kako pripremiti srdelu na palenti