Upoznajte korisne sastojke narančastog i zelenog povrća

11. srpnja 2014.
Autor Ledo
Podijelite

Prirodne boje voća i povrća ne predstavljaju samo praznik za oči, već i izvor spojeva s brojnim povoljnim učincima na naše zdravlje.

Karotenoidi su samo jedna od tih skupina spojeva koja zaslužuju našu pažnju, osobito u proljeće i ljeti, kada sazrijevaju plodovi bogati njima.

Karotenoidi su, naime, velika skupina žutih, narančastih, crvenih i zelenih pigmenata u prirodi prisutnih u voću i povrću te u nekim karakteristično obojenim životinjskim vrstama. Danas poznajemo oko 600 karotenoida, a brojno jestivo voće i povrće duguje svoju boju upravo njima. Najpoznatiji karotenoidi su alfa-karoten, beta- karoten, likopen, lutein, beta-kriptoksantin, astaksantin i zeaksantin.

Narančasto, ali i žuto voće i povrće, poput marelice, dinje, mrkve, breskve, bundeve duguju svoju jarku boju beta – karotenu, jednom od „najslavnijih" predstavnika karotenoida. Beta-karoten se, po potrebi, u našem organizmu pretvara u vitamin A.

Špinat, kelj, brokula, prokulice i neko drugo zeleno lisnato povrće sadrže lutein i zeaksantin. Zanimljivo je da se u ljudskom tijelu najveće koncentracije luteina i zeaksantina nalaze u mrežnici i leći oka.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!