Kraj zime i dolazak proljeća uvijek nas navodi na razmišljanje, promjenu i donošenje novih odluka. Često su one vezane uz poboljšanje prehrambenih navika, a nakon hladnijih dana i težih jela, okrećemo se laganijim receptima. Takva prehrana prikladna je i za korizmeno vrijeme, odnosno vrijeme unutrašnjeg čišćenja.
Razdoblje je to kada čistimo i dušu i tijelo, a iako je zapravo riječ o odricanju, to nam vrijeme uopće ne mora teško pasti. Unutrašnja motivacija je, naravno, najvažnija, ali kada su prehrambene odluke u pitanju, možemo si pomoći ukusnim namirnicama i jednostavnim receptima.
Jela s ribom svakako bi trebala biti temelj kvalitetne prehrane. Osim bogatstva hranjivih sastojaka i okusa koje sadrži, sama priprema ribe je najčešće brza i nema potrebe komplicirati. Već nekoliko minuta na tavi dovoljno je za ukusan lagani ručak.
Takvi su, primjerice, Ledo Crni bakalar fileti koji se sastoje od 100% fileta bakalara iz divljeg ulova. Niske su kalorične vrijednosti te obiluju bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama, a ujedno su i prepuni okusa.
Bakalar filete premazali smo maslinovim uljem, dodali malo limunove korice i svježeg kopra te kratko ispekli na grill tavi. Već tako jednostavan dodatak dao je ribi posebnu dimenziju okusa, a svježi kopar dodali smo i u Quinoa mješavinu, koju smo odabrali kao savršenog partnera bakalaru.
Quinoa mješavina inovativan je Ledo proizvod koji kombinira quinou, pir, papriku, brokulu, špinat i mrkvu. I ne samo to, nositelj je žiga „Živjeti zdravo“ kojeg je pokrenuo HZJZ pod pokroviteljstvom EU s ciljem poboljšanja životnih i zdravstvenih navika stanovništva.
Osim očiglednih dobrobiti koje Quinoa mješavina nosi, potrebno ju je tek začiniti prema želji, a možete se igrati s raznim preljevima, svježim i suhim začinima te omiljenim okusima.
Recept: Bakalar iz grill tave i Quinoa mješavina s koprom
Pogledajte video recept: Bakalar iz grill tave i Quinoa mješavina s koprom (VIDEO)
Baš kao i prethodni recept, idealan lagani ručak mogu biti i Ledo fileti crvenih bodečnjaka. Također iz divljeg ulov, ova je riba bogata bjelančevinama, vitaminom D i esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. Njezino meso je mekano, okus nježan, a budući da je očišćena i filetirana, priprema je iznimno jednostavna.
Brojni su prilozi koje možete pripremiti uz crvene bodečnjake, poput klasičnog kuhanog ili pirjanog povrća ili čak samo puno svježe salate. Mi smo se odlučili za krumpir salatu, ipak malo drugačiju od one klasične.
Kuhane krumpire pomiješali smo s tanko rezanim porilukom, a za sočnost smo dodali grčki jogurt, kako bismo postigli kremastiju strukturu bez nepotrebnih kalorija.
Recept: Fileti crvenih bodečnjaka i krumpir salata s porilukom
Naravno, u cijeli koncept odricanja bez muke odlično se uklapaju i vegetarijanska jela. Ručak ili večera, nije ni važno, ali kompletan obrok možete dobiti iz naših zapečenih batata. Njihova slatkoća odlično se slaže s Bulgur mješavinom koja je spojila bulgur, ječam, mladu soju, grah, papriku, brokulu i mrkvu.
Bulgur mješavini također je dovoljno dodati tek malo začina, a mi smo je ovaj put napravili na ljubičastom luku i oplemenili listićima svježe mente. Uz još poneki sastojak, provjerite recept za idealan vegetarijanski obrok.