Koju ribu i kako marinirati: Savjeti za sočan riblji roštilj

15. veljače 2016.
Autor Cvoke
Podijelite

Jednostavnim i brzim mariniranjem, riba poput tune, lososa, skuše ili bakalara postat će ukusnija i sočnija. Istovremeno se umanjuje nastanak štetnih spojeva koji se pojavljuju prilikom pripreme ribe na roštilju te prženjem i pečenjem. 

Određene kulinarske tehnike pretvaraju proteine i druge tvari iz ribe i mesa u visoko reaktivne spojeve koje oštećuju naš organizam i povezuju se s nastankom karcinoma. Stoga, ako pazimo na zdravlje, trebali bismo hranu pripremati nježnim metodama poput kuhanja, poširanja, pripreme na pari i pirjanja.

Ako se odlučimo za pripremu ribe i mesa na roštilju, prženje i pečenje, tada bismo trebali razmisliti o marinadi. Ne samo da će riba biti ukusnija i sočnija nego će vlaga, kiselost i druge tvari iz marinade umanjiti nastanak štetnih spojeva na ribi. 

losos

Priprema marinade i vrijeme mariniranja

Marinade su brze i jednostavne za pripremu, a sastoje se od kisele komponente, najčešće limunov sok, ocat ili vino, zatim ulja i začina. Recept za osnovnu marinadu je pola šalice ulja, ¼ šalice octa i ¼ žličice soli.

Za ukusno mariniranje, ribu zajedno s pripremljenom marinadom je potrebno staviti u zatvorenu posudu s poklopcem. Deblje odreske poput lososa i tune valja marinirati dulje vremena, do najviše 3 sata, dok je za riblje filete dovoljno do 30 minuta mariniranja.

Marinirati možemo tunu, losos, filete skuše, bakalara i oslića. Osim ribe, marinirati možemo i plodove mora poput lignji, očišćenih kozica i dagnji.

Predugo mariniranje, zbog udjela kiseline u marinadi, može narušiti strukturu ribe, stoga svakako treba pripaziti da ne pretjeramo s mariniranjem.

Tuna marinirana u senfu

tuna

Za 4 osobe trebat će vam: 500 g Ledo tuna odreska, 2 žlice senfa, režanj češnjaka, desetak iglica ružmarina, pola šalice maslinovog ulja i ¼ žličice soli.

U veću posudu posložiti odleđene odreske tune, premazati ih senfom, preliti uljem te dodati protisnuti češnjak i iglice ružmarina, posoliti i rukama promiješati.

Odreske pokriti te marinirati na sobnoj temperaturi 30 minuta prije pripreme na grillu.

Losos u marinadi od balzamičkog octa i meda

losos

Trebat će vam 400 g Ledo fileta lososa, ½ šalice maslinova ulja, ¼ šalice balzamičkog octa, žličica mljevenog kumina, žličica meda, prstohvat papra, ¼ žličice soli.

U veću posudu posložiti odleđene odreske lososa. U zdjelici pomiješati sve sastojke za marinadu te njome preliti ribu, pokriti i pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi do 30 minuta prije pripreme na grillu.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!