Neki kuhari imaju predrasude prema smrznutoj ribi i smatraju je inferiornom svježoj ribi. To je možda istina ako ste u mogućnosti kupiti ribu odmah s ribarske brodice. U suprotnom su te predrasude prema smrznutoj ribi posve neopravdane.
Od mora do stola dug je put, i svježa riba ponekad gubi na svojoj kvaliteti ovisno o uvjetima čuvanja i transporta . Smrznuta Ledo riba se s druge strane, odmah smrzava metodom brzog zamrzavanja čime se čuvaju važni nutrijenti, čvrsta tekstura te okus.
Ledo riba nudi i dodatnu prednost: dostupna je tijekom cijele godine i štedi vaš novac. Kako biste mogli maksimalno iskoristiti prednosti Ledo ribe, trebate usvojiti tek nekoliko pravila pravilnog čuvanja i odmrzavanja.
Ne planirate li odmah pripremiti kupljenu Ledo ribu, čuvajte je u zamrzivaču. Za bolju izolaciju, ribu možete čak „zaštititi" smrznutim povrćem. Na taj ćete način ribu moći dulje čuvati u zamrzivaču. Jednom odmrznutu ribu nemojte ponovno zamrzavati te dalje postupajte s njom kao da je riječ o svježoj ribi.
Najbolji način odmrzavanja Ledo ribe podrazumijeva odmrzavanje u hladnjaku. Nikako ne odmrzavajte ribu na sobnoj temperaturi (bez da je uronjena u vodu) jer riskirate razvoj bakterija. Zapakiranu Ledo ribu jednostavno stavite na tanjur ili posudu kako voda od odmrzavanja ne bi kapala po hladnjaku.
Samo vrijeme odmrzavanja ovisi o težini ribe; opće pravilo nalaže da je za 0,5 kg ribe potrebno od 6 do 8 sati. Drugim riječima, Ledo filete i Ledo cijelu ribu dovoljno je preko noći ili pak ujutro prije posla staviti u hladnjak i dočekat će vas riba odmah spremna za pripremu.
Nedostaje li vam vremena, Ledo cijelu ribu možete uroniti u posudu s hladnom vodom. Vode mora biti dovoljno da prekrije cijelu ribu. Nikako ne koristite toplu vodu jer time riskirate razvoj bakterija. Ledo cijela riba će se na ovaj način odmrznuti za 1-2 sata. Iako na ovaj način možete odmrznuti i Ledo riblje filete, pokušajte to izbjeći jer uranjanjem u vodu osjetljivi fileti mogu lako izgubiti dio okusa.
Ovisno o željenom načinu pripreme Ledo ribu nije uvijek potrebno odmrznuti. Primjerice, pripremate li Ledo filete na grillu nije ih potrebno odmrznuti, no odlučite li se pripremiti na isti način Ledo tunu bolje je odmrznite. Ledo filete i Ledo cijelu ribu nije potrebno odmrznuti pripremate li je u pećnici u foliji.
Također, pripremate li juhu ili varivo od Ledo cijele ribe ili Ledo fileta nije nužno „zamarati" se odmrzavanjem. Ipak, pržite li sitnu ribu poput Ledo srdelica ili papalina na vrućem ulju radije je odmrznite kako ulje ne bi prskalo. Odmrznite ribu i ukoliko je pripremate pečenjem ili pohanjem.
OVDJE pogledajte sve riblje recepte
Naša preporuka je stvaranje nove navike kojom ćete 2 x tjedno pripremiti ukusnu ribu, bez opravdanja i izgovora, ali s puno zadovoljstva koje će se prvo vidjeti na vašem tanjuru, a zatim i na vašem zdravlju.