Ako ijedna hrana može donijeti pravu utjehu, onda su to jela na žlicu, a takva je i ova kremasta juha od bakalara s puno povrća
Jela na žlicu uvijek nas ugriju, bilo da je riječ o pravoj toplini koju nam pružaju tijekom zimskih dana ili onoj, više metaforičkoj, kada nam griju dušu neovisno o vremenskim prilikama. Nema te melankolije koju tanjur tople juhe ne bi mogao popraviti.
Bakalar i krumpir na žlicu već se dugo kombiniraju u našim krajevima i dio su tradicije, a mi smo odlučili tu tradiciju malo proširiti. U juhu smo dodali Ledo Bob i Ledo mješavinu Grašak-mrkva koji su odlična kombinacija za kuhanje u jednom loncu, jer ih ne treba odmrzavati i jednako dugo se kuhaju.
Sočni Ledo Bakalar fileti također će biti brzo gotovi, samo ih odmrznite prije nego što ih uronite u lonac bogat povrćem. Na kraju kuhanja, nježno meso ribe bit će dovoljno samo kuhačom izlomiti u komade veličine zalogaja.
Posebnost ove juhe je kuhanje u mlijeku, za što smo inspiraciju pronašli u chowderu - jelu posebno popularnom u Novoj Engleskoj i Kanadi s atlantske strane. Upravo takvim kuhanjem (postoji bezbroj načina pripreme, a zajedničko im je kuhanje u mlijeku ili vrhnju) postići ćete kremastu strukturu i onaj završni, utješni dodir za kojim tragate.
Uz ovakvu juhu činilo nam se preobično poslužiti samo kruh, pa smo razvaljali Ledo Lisnato tijesto i pripremili prutiće začinjene origanom i morskom solju te posute kimom. Savršeno pašu, a dobra su grickalica i kada ih jedete samostalno.
Ova juha nije teška i nije isključivo zimska. Iako joj krumpir i mlijeko daju na snazi, možete je jesti u bilo koje doba godine. Nakon teškog radnog dana, kad vas uhvati bezvoljnost ili umor, za trenutak ćete se povratiti među dobro raspoložene i site ljude.
Recept: Gusta juha od bakalara i povrća s prutićima od lisnatog tijesta
Pogledajte video recept: Kako pripremiti juhu od bakalara s prutićima od lisnatog tijesta
*Za slatki zalogaj nakon jela pogledajte video: Okruglice na tri načina
Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom