U doslovnom prijevodu "bruschetta" znači "pečena na ugljenu", a pri pripremi bruschetta koristi se grill s izvorom topline koji dolazi odozdo. Kriške kruha, najbolje ciabatte, nakapaju se vrhunskim maslinovim uljem, natrljaju češnjakom i nadijevaju po želji.
Smatra se da popularni mali zalogaji od prepečenog kruha – bruschette – potječu iz 15. stoljeća, a dolaze iz talijanskih pokrajina Toskane, Umbrije i Lacija. U početku su se koristile isključivo za kušanje maslinovog ulja – svake sezone kada bi proizvođači kušali mlado ulje, a danas su se pretvorile u jedan od nezaobilaznih talijanskih slasnih zalogaja.
Danas postoji gotovo neograničeni broj varijacija bruschetta i to samo dodatkom raznih vrsta sireva, umaka od povrća i začinskog bilja. I upravo tu leži njihova ljepota: možete modificirati kombinaciju namirnica koju dodajete po vlastitom ukusu i uvijek ćete dobiti ukusan i brz obrok.
Donosimo vam nekoliko prijedloga za pripremu ukusnih bruschetta.
Najpopularnija je zasigurno ona bruschetta s rajčicom i mozzarellom. Nakon što ste prepekli kruh, posložite na njih Ledo rajčice u kockicama, kriške mozzarelle, nasjeckani češnjak te po želji popaprite i posolite.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici ili na roštilju na ugljen dok ne porumene s obje strane. Zatim ukrasite sušenim origanom ili još bolje svježim bosiljkom.
Umjesto kockica rajčice, na bruschette možete staviti i umak od rajčice. Jednostavno na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani češnjak dok ne omekša, dodajte Ledo kockice rajčice i malo origana. Umak zatim ravnomjerno rasporedite po kruhu te dalje postupajte kao u prethodnom receptu.
Prvi korak u pripremi ovih slasnih bruschetta je da pomiješate maslinovo ulje s protisnutim češnjakom i smjesom premažite kruh kojeg ste prethodno prepekli na grill tavi.
Na malo maslinovog ulja pirjajte Ledo šampinjone dok ne puste višak tekućine, zatim dodajte tikvice narezane na ploške te pirjajte još oko 5 minuta dok tikvice ne dobiju zlatnu boju.
Smjesu povrća zatim ravnomjerno rasporedite po kriškama kruha za bruschette, svaku krišku posipajte naribanim sirom i stavite u zagrijanu pećnicu na 5 do 10 minuta.
Riblji fileti praktičan su i ukusan dodatak svakoj bruschetti. U ovom receptu potrebno je prvo odmrznuti Ledo oslić filete, a isti postupak vrijedi i ako se odlučite za filete skuše, bakalara ili pak lososa.
Na maslinovom ulju prvo prepecite nasjeckani češnjak kako bi pustio arome, a zatim dodajte Ledo rajčicu u kockicama i sitno nasjeckani bosiljak. Pirjajte 5 do 7 minuta. U međuvremenu s obje strane kratko prepecite filete oslića na maslinovom ulju.
Umak od rajčica rasporedite na kriške kruha koje ste prethodno nakapali maslinovim uljem i kratko prepekli na grill tavi ili roštilju, posložite filete oslića i zapecite u pećnici na 180°C na 5 minuta.
Za slasne i neobične bruschette predlažemo da iskušate sljedeći recept:
1. Kriške kruha prepecite na roštilju ili grill tavi. Svaku krišku zatim premažite češnjakom i nakapajte s malo maslinovog ulja.
2. Na ostatku maslinovog ulja pirjajte Ledo kukuruz (nije potrebno odmrznuti) oko 5 minuta, dodajte mu izmućena jaja te ih ispecite.
3. Smjesu kukuruza i jaja ravnomjerno rasporedite po kriškama kruha, začinite po želji te svaku krišku posipajte naribanim sirom.