Finger food – zalogaji za najbolju zabavu

24. kolovoza 2015.
Autor Cvoke
Podijelite

Finger food je skupni naziv za razna jela osmišljena i pripremljena na način da se mogu jesti s nogu, bez uporabe jedaćeg pribora i to u jednom ili nekoliko zalogaja. Ovisno o potrebi, ovim praktičnim zalogajčićima moguće je ponuditi potpuni obrok ili tek nešto "za prigristi", a iako predstavljaju minijaturne verzije složenih jela, njihova priprema je poprilično jednostavna.

Umaci "za prste polizati"

Mali zalogaji pripremljeni od jedne vrste namirnica koji se okusom obogaćuju umakanjem u različite umake, predstavljaju nepogrešiv odabir za bilo kakva okupljanja, a varijacije na ovu temu su zaista mnogobrojne.

Blanširani "cvjetići" brokule ili cvjetače, prutići sirove mrkve, korabice, paprike ili krastavca te stabljike celera samo su neki od prijedloga povrća idealnog za posluživanje uz umake. Panirani štapići i okruglice od ribe ili panirani kolutići liganja daljnji su prijedlog, a popis "morskih" delikatesa nastavljaju prženi gamberi ili očišćeni repovi škampa.

Ljubitelji kontinentalne kuhinje mogu se odlučiti i na ćevapčiće, pečene okruglice ili komadiće mesa, a odlična opcija za "umakanje" su i jednostavni prutići od lisnatog tijesta.

Popis umaka također je dug. Svakako vrijedi spomenuti umake na bazi svježeg sira, jogurta, avokada, sjeckane rajčice, pasiranog graha, slanutka, pečenog patlidžana ili mrkve, koji se mogu nadograditi dodacima poput peršina, bosiljka, origana, mljevene ljute ili slatke paprike, češnjaka, limunovog soka ili čak pečenih paprika.

Morski zalogajčići s bijelim i crvenim umakom

Sastojci (za 5 osoba):

  • 170 g Ledo paniranih surimi račića
  • 250 g Ledo Fish pops

Sastojci za bijeli umak:

  • 300 g grčkog jogurta
  • sok 1 limuna
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 režnja nasjeckanog češnjaka
  • malo soli

Sastojci za crveni umak:

  • 400 g sjeckane konzervirane rajčice
  • 1 sjeckani luk
  • 3 žlice sjeckane stabljike i listića celera
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice octa
  • mljevena ljuta paprika po želji
  • sol i papar po želji
  • 1 žličica sušenog origana
  • ½ žličice sušenog bosiljka

Priprema:

1. Pomiješajte sve sastojke za bijeli umak i po potrebi prilagodite količinu začina po vlastitom ukusu.
2. Za crveni umak, na maslinovom ulju pirjajte luk i celer dok ne omekšaju. Dodajte sjeckanu rajčicu i sve ostale sastojke osim bosiljka i origana, te kuhajte 10 minuta. Po potrebi prilagodite količinu dodataka, a bosiljak i origano dodajte tek zadnju minutu kuhanja.
3. Panirane račiće pržite u ulju 4-5 minuta.
4. Fish pops pržite 2 minute. Poslužite ih još tople, sa zapiknutim čačkalicama za lakšu konzumaciju, uz tople panirane račiće te ohlađeni crveni i bijeli umak.

Bogata lepeza finger fooda

Finger food čine i brojna složena jela, a među njima su kanapei, odnosno delikatesne verzije mini-sendviča, postali gotovo klasičan izbor. Kanapei su vrlo prilagodljivi te ovisno o odabiru namaza i dodatku povrća, ribe ili mesa, nude različite okuse. Posebno su ukusni s domaćim ribljim paštetama, primjerice od pečene skuše ili pirjanog bakalara uz jednostavan dodatak svježih klica ili povrća poput svježe rajčice i krastavaca.

Mini-burgeri od jednog zalogaja, manje bruschette i pizzete, nadjevene rolice od lisnatog tijesta te slani muffini zasitna su jela također primjerena ukusnim zakuskama. Ne treba zaboraviti ni na razne varijante ražnjića – na štapiće za posluživanje hrane nešto veće od čačkalica, može se nanizati razno povrće, sirevi, morski plodovi ili meso. Kako bi se odmaknuli od uobičajenog, ljubitelji mediteranskih okusa, pripremit će štapiće s mozzarellom, cherry rajčicama i maslinama ili ražnjiće s grillanim gamberima i tikvicama, dok će ljubitelji vegetarijanske kuhinje prirediti šarene povrtne ražnjiće.

Među finger foodom kriju se i mnogobrojne delicije s povrćem, poput zapečenih punjenih tikvica, šampinjona ili izdubljenih komada krumpira. Punjena jaja su također pogodna za razvijanje raznih kulinarskih ideja.

Slijedi još jedan primjer.

Slani muffini sa špinatom i feta sirom

Sastojci (za 12 muffina):

  • 200 g Ledo špinat briketa
  • 1 sjeckani luk
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 150 g feta sira
  • 250 ml mlijeka
  • 1 cijelo jaje
  • 250 g oštrog brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • ½ žličice soli

Priprema:

1. Pirjajte luk na maslinovom ulju 1 minutu pa dodajte brikete špinata i nastavite pirjati sljedećih 10 minuta. Kada se špinat ohladi, dodajte mu mlijeko i jaje te ih dobro promiješajte.
2. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te im dodajte smjesu sa špinatom. Promiješajte tek toliko da se sastojci povežu. Ukoliko vam je smjesa presuha, dodajte još malo mlijeka. Na kraju lagano umiješajte i feta sir narezan na kockice.
3. Smjesu rasporedite u kalupe za muffine koje ste prethodno ili namastili ili ste u njih umetnuli papirnate košarice za pečenje. Pecite u pećnici oko 20 minuta na 180°C.

Šećer dolazi na kraju

I deserti se mogu izvrsno uklopiti u koncept finger fooda. Komadići svježeg voća nanizani na štapiće najbrža su opcija, a poslužiti se mogu i praline, slatke kuglice, popularni muffini ili nadjeveni slatki smotuljci od lisnatog tijesta. Također, neke uobičajene slastice "smanjene" na veličinu nekoliko zalogaja oduševit će svakog gosta – palačinke i pite malih dimenzija ugodne su i oku i nepcu.

Nadalje, male plastične čaše idealne su za serviranje nekoliko žličica panna cotte ili kreme oplemenjene bobicama šumskog voća, poput osvježavajuće parfe kreme s jogurtom ili mascarponeom.

U nastavku slijedi prijedlog recepta finger food deserta.

Mini-pite s borovnicama

Sastojci za prhko tijesto (za 6 mini-pita):

  • 230 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 40 g šećera
  • naribana korica 1 limuna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice hladne vode

Sastojci za nadjev:

  • 450 g Ledo borovnica
  • 50 g šećera
  • 10 g škrobnog brašna
  • sok ½ limuna
  • 1 žličica cimeta u prahu

Priprema:

  1. Za prhko tijesto, prvo dobro sjedinite brašno, hladan maslac, šećer, koricu limuna i prstohvat soli kako biste dobili mrvičastu smjesu. Dodajte malo hladne vode i rukama izradite tijesto.
  2. Tijesto ostavite oko sat vremena da odstoji u hladnjaku, a neka vam se za to vrijeme odmrzavaju borovnice.
  3. Za nadjev, samo pomiješajte sve navedene sastojke.
  4. Tijesto izvaljajte na debljinu oko 5 mm, iz njega kalupom izdvojite 6 kružnih oblika promjera 14 cm te ih umetnite u kalupe za muffine oblikujući malu košaru.
  5. Košarice tijesta nadjenite nadjevom te ih prekrijte ostatkom tijesta koje ste oblikovali u šest kružnih oblika promjera 6 cm. Tijesto na vrhu mini-pita na nekoliko mjesta lagano probodite vilicom te ga dobro priljubite uz rubove tijesta košarica.
  6. Pecite u pećnici na 190°C oko 35 minuta, odnosno, dok rubovi ne poprime zlatno smeđu boju.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!