Volimo maline, a najviše ih volimo u desertima!

24. srpnja 2014.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Malina potječe iz jugoistočne Europe, gdje raste kao grm visine do 2 m. Prepoznatljiva je po crvenim bobicama, sočnog okusa. Bobice maline delikatne su strukture i šire opojni miris. Poput drugog bobičastog voća, maline se ističu prirodnom kiselošću koja odlično nadopunjuje slastice svih vrsta. Stoga su maline dobrodošao sastojak torti (osobito torti od sira), pita i tartova, štrudli ili pak  preljeva za sladolede ili slastice poput panna cotte ili semifredda.

Maline u pitama i tartovima

Mnogi često ne razlikuju pitu i tart – slastica s jednim slojem tijesta naziva se tart, dok pite imaju dva sloja tijesta, gornji i donji. No, bez obzira odlučite li se za pripremu tarta ili pite, maline su odličan sastojak za upotpuniti poslasticu.

Prije svega valja pripremiti meko i prhko tijesto. Za pripremu vam je potrebno:

  • 250 g glatkog pšeničnog brašna
  • 150 g maslaca
  • 65 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • malo soli. 

Za početak na čistoj radnoj plohi pomiješajte brašno, šećer i sol.  Smjesi dodajte 150 g maslaca koji ste prethodno narezali na komadiće te sve zajedno mijesite i „drobite" rukama dok ne poprimi oblik nalik krupnim mrvicama.  U posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje te ih umiješajte u smjesu brašna, šećera i maslaca. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na 30-ak minuta. Zatim ga izvaljajte i premjestite u kalup te pecite na 190°C 20-30 minuta.

Sada ste spremni za izradu punjenja. Ovdje možete pustiti mašti na volju i igrati se omiljenim sastojcima. Vrlo jednostavan recept traži  da pjenjačom dobro „istučete" slatko vrhnje, ekstrat vanilije  i sok limuna te šećer po želji dok ne dobijete šlag.

Razmažite ga po tijestu i na njega bogato posložite maline. Na vrh možete staviti glazuru koju ste napravili grijanjem đžema od maline i malo vode i tart je spreman za serviranje.

Ukoliko pripremate pitu, umjesto nadjeva od šlaga možete po tijestu ravnomjerno rasporediti maline. Zatim pomiješajte mileram sa šećerom i jajima i prelijte preko malina. Pitu pecite na oko 180 °C i obavezno nožem zarežite otvore na gornjem sloju tijesta od pite kako bi para mogla izaći van.

Slastan preljev od malina

Zbog svojeg kiselkasto – slatkog okusa maline su idealne za pripremu slatkih preljeva kojima možete upotpuniti serviranje torte od sira, raznih kolača, tartova, sladoleda čak i knedli. Preljev od maline ne smije biti suviše tekuć te ga mora krasiti bogata konzistencija. Donosimo vam jednostavan recept pomoću kojeg ćete, uz malo truda, lako pripremiti preljev od malina željene gustoće.

Preljev od maline

Sastojci:

  • 250 g Ledo malina, odmrznutih
  • 100 -130 g šećera u prahu
  • 1 čajna žličica soka od limuna

Priprema:

U blender stavite odmrznute maline, šećer u prahu i sok od limuna i dobro izmiješajte do homogene smjese. Procijedite smjesu tako da uklonite sve sjemenke maline. Provjerite konzistenciju preljeva. Ukoliko vam se čini pretekuć dodajte žlicu šećera u prahu, promiješajte smjesu i provjerite konzistenciju. Ponovite postupak dok ne dobijete željenu gustoću preljeva. Ukoliko ga nećete odmah servirati preljev čuvajte u hladnjaku, a po želji ga možete i zagrijati prije posluživanja.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!