Losos i pastrva izvor su kompletnih proteina potrebnih organizmu

11. srpnja 2014.
Autor Ledo
Podijelite
Vezani proizvodi

Plemenite ribe hladnih voda – pastrva i losos, kao nutritivno iznimno hranjive namirnice zauzimaju važno mjesto u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Osim što imaju relativno nisku energetsku vrijednost, njihovo je meso odličan izvor kompletnih proteina potrebnih za normalan rast i funkcioniranje organizma.

Štoviše, proteini u lososu tema su uzbudljivih novih otkrića. Naime, određena struja znanstvenika trenutno istražuje male molekule proteina iz lososa (nazvane bioaktivni peptidi) i njihov utjecaj na zglobnu hrskavicu, učinkovitost inzulina ali i ublažavanje upalnih procesa u probavnom sustavu.

Razlog zašto meso lososa i pastrve plijeni toliku pozornost je profil masti koji sadrži. Tajna leži u bogatstvu svestranih omega -3 masnih kiselina čiji je pozitivan učinak na zdravlje srva i krvnih žila te važnost za razvoj moždanih struktura djece samo „vrh sante leda" blagotvornih učinaka.

Zapravo, priča o omega-3 masnim kiselinama je toliko puta ispričana i poznata gotovo svima da su rijetki oni koji znaju da pastrva i losos nude još aduta po naše zdravlje. Riječ je  o astaksantinu iz skupine karotenoida zaslužnom za ružičastu boju mesa lososa i pastrve, ali i nekih drugih predstavnika. Tako crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, potječe od astaksantina.

Blagotvorni učinci astaksantina

Astaksantin za ljepši izgled

Nekoliko studija demonstriralo je ulogu astaksantina u poboljšanju izgleda. Tako je  studija provedena u Japanu u kojoj su sudjelovale žene dobi oko 40 godina i koje su 4 tjedna dnevno unosile 2 mg astaksantina pokazala je da se nakon samo 2 tjedna terapije poboljšao gotovo svaki aspekt zdravlja i izgleda kože žene. Poboljšanje je nakon 4 tjedna bilo još i vidljivije. Djelovanje astaksantina uključilo je smanjenje bora, bolju vlažnost, poboljšan tonus i elastičnost kože, nježniju površinu i manje nečistoća.

Dodatno,  kanadska studija iz 2003. koja je uključila žene dobi između 35 i 55 godina i koje su dobivale astaksantin u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama i morskim glikozaminoglikanima pokazala je da navedena suplementacija rezultira poboljšanjem zdravlja i izgleda kože u svim mjerenim parametrima.

Obje su studije objavljene u časopisu Journal of Dermatological Science.

Astaksantin za zdravlje želuca

Prema rezultatima studije objavljene u časopisu Phytomedicine astaksantin smanjuje simptome probavnih tegoba i žgaravice.

U studiji je sudjelovalo 132 ispitanika s probavnim smetnjama koji su dobivali ili 16 ili 40 mg astaksantina dnevno ili placebo kroz razdoblje od 4 tjedna. Rezultati su pokazali značajno smanjenje pojave refluksa u osoba koje su uzimale najveće količine astaksantina.

Pozitivno djelovanje pigmenta iz skupine karotenoida je još izraženije kod osoba zaraženih bakterijom Helicobacter pylori koja se smatra glavnim uzročnikom gastritisa i ulkusa želuca.

Pastrva i losos dostupni su nam 365 dana godišnje

U blagodatima koje pruža losos i pastrva danas se može uživati tijekom cijele godine budući da su dostupni u obliku smrznutog proizvoda. Iako je ponekad prisutna zadrška prema smrznutoj hrani, realno je ona posve nepotrebna i neopravdana jer je riba konzervirana metodom brzog smrzavanja nutritivno jednako vrijedna svježoj inačici.

Također, riba konzervirana brzim smrzavanjem nakon odmrzavanja ima čvrstu, prirodnu teksturu, te boju i okus poput svježe ribe, a zbog primjene metode brzog smrzavanja nije potreban dodatak konzervansa. Međutim, jedan od glavnih aduta brzo smrznute ribe je njezina zdravstvena ispravnost, odnosno sigurnost.

Naime, kod neadekvatno skladištene ili transportirane ribe te ribe koja nije svježa postoji rizik od razvoja toksičnih spojeva poput skombrotoksina ili histamina koji mogu uzrokovati trovanje. Primjenom metode brzog smrzavanja zaustavlja se aktivnost enzima koji uzrokuju stvaranje štetnih spojeva te je tako zajamčena sigurnost i zdravstvena ispravnost smrznute ribe.

OVDJE pogledajte sve riblje recepte

Literatura:

  • Khora, S.S., Marine fish-derived bioactive peptides and proteins for human therapeutics. Int J Pharm Pharm Sci 2013; 5(3), 31-37.
  • Suganuma, K. et al, Astaxanthin attenuates the UVA-induced up-regulation of matrix-metalloproteinase-1 and skin fibroblast elastase in human dermal fibroblasts. J Dermatol Sci 2010 58(2):136-42.
  • Kupcinskas, L. et al, Efficacy of the natural antioxidant astaxanthin in the treatment of functional dyspepsia in patients with or without Helicobacter pylori infection: A prospective, randomized, double blind, and placebo-controlled study. Phytomedicine 2008; 15(6-7):391-9.

Magazin

Članci, savjeti i recepti za sretno kuhanje s Ledom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće kojima se pristupa općim i najosjetljivijim podatcima na uređaju s kojeg pristupate ovoj web stranici. Za postavljanje određenih kolačića možete dati privolu u dijelu postavki, a više informacija o samim kolačićima i načinu prikupljanja potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!